25.9 C
Zvornik
19. мај 2024.

Premijer Švedske: Brojaćemo mrtve u hiljadama

Šveđani i dalje mogu slobodno da idu u restorane, kod frizera i u škole, iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od COVID-19.

-Švedska se mora pripremiti za na hiljade mrtvih od virusa korona – izjavio je premijer te zemlje Stefan Lofven.

– Brojaćemo mrtve u hiljadama. Moramo se pripremiti na to – rekao je Lofven u intervjuu za švedski dnevni list „Dagens Nyheter“.

List navodi da se zemlja suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna pomoć i zbog pada privrednog rasta.

Lofven je upozorio da će pandemija korona virusa potrajati „mjesecima, a ne nedjeljama“.

– Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krive zaraze, da sprečimo dramatični porast, jer naš zdravstveni sistem s tim neće moći da izađe na kraj – rekao je švedski premijer.

Eventualni neuspjeh u sprovođenju takve strategije značio bi, kako je upozorio, „više pacijenata na intenzivnoj njezi i znatno više mrtvih“.

Švedska je u odnosu na susjede uvela mnogo blaže mjere u suzbijanju širenja korona virusa.

Rast broja smrtnih slucajeva i zaraženih u Stokholmu nametnuo je, međutim, pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dijela Evrope.

Švedski susjedi Danska i Norveška su zatvorili svoje granice i škole, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja, prenosi portal Indeks.

Šveđani, s druge strane, mogu slobodno da idu u restorane, kod frizera i da šalju djecu u škole, iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od COVID-19, prije svega u Stokholmu, gdje je zabilježeno više od polovine smrtnih slučajeva.

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za stare, uglavnom u prestonici gdje je dio osoblja bolnica i domova za stare javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme, poput maski.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade onlajn, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije neophodno, što su sve blage mjere u evropskom kontekstu.

Švedske vlasti su danas saopštile da ima 612 novih slučajeva zaraze virusom i da ih je sada ukupno 6.000.

Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333, odnosno dnevno između 25 i 30, prema podacima švedskih zdravstvenih službi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se