14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Poslao pismo: Kim se zahvalio radnicima koji rade na izgradnji “idealnog socijalističkog grada”

Dok kruže glasine o lošem zdravstvenom stanju sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una ili čak njegovoj smrti, državni mediji javljaju da je on poslao pismo građevinskim radnicima u odmaralištu Samjijon.

Dok cijeli svijet prati dramu vezanu za Kimovo zdravlje koje je navodno ozbiljno nakon operacije, državne novine Rodong Sinmun pišu da je poslao pismo radnicima koji rade na modernizaciji grada Samjijon, jednom od najambicioznijih razvojnih projekata u Sjevernoj Koreji.

Kim se navodno zahvalio radnicima koji rade na izgradnji “idealnog socijalističkog grada”. U ovom gradu se rodio Kimov otac Kim Džong Il koji je ranije vladao zemljom. Grad će doživjeti potpuni preobražaj, dobiće nove željezničke stanice, električnu i telekomunikacijsku infrastrukturu i stotine novih zgrada.

Samjijon se nalazi u podnožju “svete planine” Paektu, a Kim je ovdje često dolazio.

Pismo sjevernokorejskog lidera radnicima, kao i njegova službena komunikacija sa stranim liderima, malo su utišali glasine o tome da je on zapravo na smrtnoj postelji. Kina i Južna Koreja, ali i američki predsjednik Donald Tramp, smatraju da u spekulacijama nema istine.

Pojavili su se i izvještaji da je Kimov poznati voz viđen u odmaralištu u kojem se navodno oporavlja nakon “kardiovaskularne procedure”. Voz je stigao 21. aprila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se