15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Pismo Italijana Noletu rasplakalo svijet

Italijanski teniser Omar Đakalone poslao je otvoreno pismo Novaku Đokoviću kojim mu se zahvalio na svemu učinjenom u prethodnom periodu.

Trenutno 874. teniser svijeta zahvalio se najboljem na ATP listi za podršku i podstrijek slabije rangiranim igračima da ne posustaju u ovom teškom periodu, piše Sportblic.

Đoković je organizovao fond kojim bi se pomogli loše rangirani teniseri donacijama onih boljih. Nisu svi podržali takvu inicijativu Srbina, ali zato jesu mnogi koji su zbog pandemije korona virusa u “bijelom sportu” ostali bez ikakvih primanja.

Pismo 28 godišnjaka sa Sicilije glasi ovako:

– Ćao Nole. Pišem ti jer si ti izgleda jedina osoba koja je sposobna da razumije i uradi nešto za nas, jer iskreno vjerujem da porukom ATP ništa ne bih postigao. Oduvijek sam ti se divio kao igraču, isto koliko sam ti se divio i kao osobi. Oduvijek si pokazivao svoje srce i skromnost i to je pokazala tvoja briga o slabije rangiranim teniserima. Napravio si određene nivoe jer si spreman da finansijski pomogneš samo igračima od 250. do 700. mjesta.

Vjerujem da, u ovim uslovima, niko ne bi trebalo da se osjeti izostavljenim. Svi koji pokušavaju da žive od ovog sporta i da dođu do svojih ciljeva. Svi igrači – sve do 1000. mjesta, a ne samo do 700. – bi trebalo da budu ključni dio sistema i ne bi trebalo da budu ostavljeni samo sa sobom, kao što je slučaj bio uvijek.

Pričam o onim igračima koji ne mogu da se uzdaju samo u ATP i ITF za hranu i smeštaj, jer moraju da plate i za štimovanje reketa, fizioterapeuta, a čak nisu uvek u mogućnosti da sa sobom povedu trenera. Ti igrači moraju da donose odluke na osnovu novca, a ne na osnovu profesionalnog napretka, tako da su primorani da se finansijski izdržavaju putem državnog nagradnog fonda i mečeva za klubove.

Tokom svoje karijere upoznao sam mnogo odličnih tenisera koje je “ubio” sistem i koji su morali da prestanu da jure svoje ciljeve jer nisu imali porodicu koja je mogla da ih izdržava. U ovom trenutku, mislim da bi ATP i ITF trebalo da budu odgovorni za to, jer mi (loše rangirani igrači) moramo da ih izdržavamo tako što plaćamo određene stvari (od 75-250 dolara). To radimo iako ne osjećamo da se oni brinu za nas, iako moramo da idemo i “Bogu iza nogu”. Idemo na lokacije koje ne mogu da obezbijede smještaj igračima i ITF ih izabere samo kako bi zaradili novac. Ali mi to radimo jer želimo da pratimo naš san.

Igrao sam na odobrenim lokacijama među bubašvabama, tamo gdje nismo imali terene za trening, gdje nisu radile teretane i tuševi. U tim uslovima osjetio sam se maltretirano od strane sistema. Kada se renking promijenio pijre dvije godine, morao sam da potrošim 50 hiljada kako bih se zadržao oko 500. mjesta na ATP listi, ali se tada poeni sa ITF nisu računali, tako da sam bio bez renkinga. Nadam se da sada neće biti isti slučaj.

Nadam se da će pandemija podići svijest oko mogućeg rješenja i osjećam da mi je ovo poslednja šansa da ostvarim svoj san. Nikada se nisam bavio ovim sportom zbog novca – da jesam, prestao bih prije mnogo godina kada nisam imao prebijene pare na kraju godine.

S obzirom na to koliko me je pogodio Covid-19 moram da pronađem posao i želim da spriječim da se isto desi mladim igračima koji imaju isti san kao i ja. Oni zaslužuju šansu. Ovo je san koji imaju svi, a ne samo neki, a ti, Nole sa ulica Beograda, si živ dokaz toga.

Hvala ti, Nole.

P.S. Zaboravio sam da pomenem da sam imao tu čast da treniram uz tebe.

Omar Đakalone.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se