izbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

Obilježen Dan oslobođenja Zvornika

Polaganjem vijenaca na centralnom spomeniku za 1.080 poginulih boraca u odbrameno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas obilježen Dan oslobođenja grada.

Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zvornik i boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je novinarima da je obilježavanje ovog događaja proteklo u veoma skromnom broju prisutnih, zbog pandemije virusa korona.

„Obilježavamo 28 godina od oslobođenja grada Zvornika. Neki se pitaju od koga smo ga oslobodili, a mi smo ga oslobodili od onih koji su ugrožavali naše i živote naših sugrađana“, rekao je Marković.

On je dodao da se nikada ne smiju zaboraviti svi oni borci i civili koji su dali živote za slobodu, ističući da je neophodno nastaviti njegovanje tradicije ovih i drugih praznika koji su narodu ovog kraja donijeli slobodu.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izrazio je zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u stvaranju slobode u proteklom ratu i dodao da su njihove žrtve opomena da se nikada više ništa tako ne ponovi na ovom prostoru.

Stevanović je najavio da će uskoro početi rekonstrukcija centralnog spomen-obilježja u centru grada.

„Spomenik je nagrizlo vrijeme i potrebna mu je rekonstrukcija, posebno gornjeg dijela“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcijom će biti obuhvaćen i cijeli plato oko spomenika, kako bi građani Zvornika na odgovarajućem mjestu mogli da se poklone sjenima boraca koji su, stvarajući istoriju, davali živote za slobodu da naredna pokoljenja žive u miru.

Tagovi
Back to top button
Close
Close