23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Njegovanje sjećanja na žrtve genocida NDH naš dug prema istoriji i precima

Njegovati sjećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske (NDH) je naš dug prema istoriji i precima i naša nacionalna obaveza.

NDH je počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, a nikada hrvatski narod nije preuzeo odgovornost, kao što je to učinio njemački narod za holokaust, koji je počinjen od strane nacista u njegovo ime saopštava Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Značajno je očuvati sjećanje na ovaj monstruzni zločin, jer se u Hrvatskoj sitematski i kontinuirano, brojnim publikacijama i kvaziistorijskim radovima, pokušava umanjiti broj žrtava jasenovačkog logora smrti. Poznato je i da je njihov bivši predsjednik Franjo Tuđman, u ulozi istoričara, tvrdio da je u Jasenovcu stradalo samo 40.000 ljudi.
U Hrvatskoj postoje značajni faktori koji promovišu ustaštvo i Antu Pavelića kao borca za nacionalno oslobođenje, što je strašno i nedopustivo, jer su ustaše počinile najveći zločin u istoriji srpskog naroda i najveći zločin uopšte na ovim prostorima.

Značajno je napomenuti da Titova Jugoslavija nije pridala potreban značaj žrtvama koje su stradale na području NDH, čak su prikrivali mnoga mjesta strašnog srpskog stradanja, poput ubistva više od 6.000 Srba kod Starog Broda na Drini, više od 12.000 Srba u Garavicama kod Bihaća, više od 5.000 Srba u Šušnjarima kod Sanskog Mosta, te umorstva brojnih Srba u jamama Hercegovine, Like, Banije i Korduna.

Koliko im je bilo važno da se ustaški genicid zataška i broj srpskih žrtava umanji svjedoči i činjenica da partizani nikada nisu pokušali da oslobode Jasenovac i da Broz nikada nije obišao ovaj logor smrti i poklonio se sjenama jasenovačkih mučenika.

Nakon ustaškog genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu na prostorima hrvastke države i etničkog čišćenja u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu Srbi su od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj svedeni na statističku grešku.

Smatram da se u našem obrazvnom sistemu nedovoljno prostora posvećuje i nedovoljno govori o ustaškim zločinaima u Drugom svjetskom ratu. Nedovoljno se govori i o tome da su brojni gradovi ostali u potpunost bez Srba. Bihać je, na primjer , prije Drugog svjetskog rata bio većinski srpski grad, a sada tamo Srba gotova da i nema.

Zbog svega navedenog neophodno je ulagati napore da svjetska, ali i domaća javnost sazna kakve su bile dimenzije monstruoznih ustaških zločina nad srpskim narodom.

Naša je nacionalna obaveza da, u što skorije vrijeme, završimo izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina koji će na dostajanstven i primjeren način prikazivati stvarne dimenzije ustaškog genocida.

Ove godine, zbog epidemije virusa korona, obilježavanje najmasovnijeg stradanja na ovim prostorima, biće organizovano na specifičan način i neće biti masovno.

Međutim, siguran sam da će svaki Srbin, Jevrej i Rom, na ovaj dan, odati dužnu počast svim nevino stradalim u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu-Donjoj Gradini, saopštava Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se