8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Neuništiva baka sa 106 godina pobijedila virus korona

Kada je virus korona napao štićenike doma za stare u slovenačkom gradu Metlika, niko nije mogao ni da sanja da će jedan od najstarijih pobjednika zlokobnog virusa na planeti biti Angelina Ogulin, baka stara 106 godina, koja je u svom životu dočekala da vidi sve najbitnije događaje iz 20. vijeka.

Bela Krajna, oblast u kojem se nalazi Metlika, bilo je jedno od žarišta virusa korona u Sloveniji. Kada je osoblje na čelu sa direktorom doma Ivicom Lozarom obavijestilo porodicu baka Angele da je i ona zaražena, uslijedile su dvije teške nedjelje.

Ipak, drugi poziv donio je za porodicu srećne vijesti. Baka Anglea je pobijedila virus korona.

– Gospođa Ogulin je dobro i ponosni smo na nju – izjavila je za Slovenske novosti Lozar.

Angelu su svi jedna čekali da vide, kako porodica, tako i oni koji su brinuli u noj u staračkom domu.

Angela Ogulin foto facebook.com StariDedoNP
Angela Ogulin (foto: facebook.com StariDedoNP)

– Znate, Angela Ogulin je veoma pozitivna ličnost, ona na sve gleda sa dobre strane. Ona je prava žena sa sela, volim da se družim sa njom – rekla je Zalka Klemenčić, sekretarka metlijskog Crvenog krsta.

Angela je rođena u godini početka „Velikog rata“ 1914. u mjestu Drašićima. Kao jedna od osmoro djece, Angela je kroz život navikla na borbu i rad. Na moru je bila četiri puta tokom svog životnog vijeka, dok se 1981. godine obrela i u Beogradu, gdje je išla da posjeti grob Јosipa Broza Tita.

Rodila je troje djece, Mariju, Martina i Tonea. Upravo prilikom krštenja Tonea, ona je osjetila neprijateljske bombe. Naime, tokom obreda, italijanska vojska je započela granatiranje njenog mjesta, i oko nje i porodice se sve treslo. Kako je rekla, da bi prekratila vrijeme tokom hladnih zima, bavila se heklanjem i vezom goblena.

Angela danas od troje djece ima sedam unučića, 14 praunučića i 11 čukununučića. Svi oni su bili veoma radosni kada su čuli da je njihova baka, koja je i danas vitalna, ali malo nagluva, pobijedila koronu, baš kao što je to bio slučaj sa svim ostalim nedaćama sa kojima se nosila u životu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se