5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Mnogi koriste gužvu u doba korone da izgrade ekološki opasne objekte

Zbog straha od zaraze, ali i zbog zabrane javnog okupljanja, uključujući i proteste, u doba korone “ispod radara” prolaze dešavanja štetna po okolinu, upozoravaju ekolozi.

Nakon što je preuzimanjem kasarne Čerkezovac, Republika Hrvatska prišla još korak bliže otvaranju deponije radioaktivnog otpada nadomak granici sa BiH, eko aktivisti poručuju da to nije jedina “akcija” , koja se ovih dana dešava ispod žita, dok je pažnja javnosti usmjerena na epidemiju.

-Dobijamo informacije da na nekoliko lokacija počinje izgradnja novih malih elektrana, čemu se lokalno stanovništvo protivi, ali zbog aktuelne situacije mještani nisu u mogućnosti da se organizuju, okupe i reaguju – upozorava Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu Banjaluka. Dodaje da se situacija sa koronom zloupotrebljava da bi prošle dozvole i dokumenti koji su štetni po okolinu.

Eko aktivisti su, dodaje, ovih dana posebno obazrivi  jer je doba korone “period nezahvalan za praćenje i uključivanje u procese, ali i za donošenje odluka i rad na terenu”.

-I na terenu se dešavaju destrukcije, koje niko ne može da evidentira, niti da na njih adekvatno odreaguje – kaže Nataša Crnković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se