EkonomijaVIJESTI

Ministarstvo poljoprivrede: Zaštititi voćke od sutrašnjeg mraza

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upozorili su voćare da se sutra u ranim jutarnjim časovima, naročito na višim nadmorskim visinama, očekuje jači mraz, te da će temperatura pasti i do četiri stepena ispod nule, što može da uzrokuje štetu na otvorenim cvjetovima voćaka.

-S obzirom na to da je većina voćnih vrsta na višim nadmorskim visinama u fazi početka ili punog cvjetanja, preporučujemo proizvođačima da, po očekivanom prestanku padavina u poslijepodnevnim časovima, izvrše tretman zasada aminokiselinama da bi stabla lakše podnijela predstojeću noć i stres uzrokovan niskom temperaturom – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz ove institucije savjetuju da se s ciljem zaštite može uraditi i zadimljavanje voćnjaka, odnosno paljenje grana ili bala sijena i slame, jer ako niska temperatura potraje duže od tri časa, šteta može da bude znatna.

-U nižim krajevima većina voćnih vrsta završila je sa cvjetanjem ili je u fazi punog cvjetanja, pa ne bi trebalo da bude velike štete od mraza – navode iz Ministarstva.

Izvor
atv
Tagovi
Back to top button
Close
Close