-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Leonardo da Vinči – najveći um renesanse

Leonardo da Vinči, italijanski slikar, vajar i graditelj, jedan od najistaknutijih umova renesanse, rođen je na današnji dan 1452. godine.

Leonardo je spojio srednjovjekovno enciklopedijsko znanje sa egzaktnom modernom metodom opažanja. Slikarstvo je učio kod Verokija, naslikavši na njegovom „Krštenju Hristovom“ anđela koji kleči.

Slijedile su zatim: nedovršene kompozicije „Poklonjenje kraljeva“ i „Sveti Jeronim“, slike „Bogorodica u pećini“ i zidna slika „Posljednja večera“, prvo monumentalno djelo visoke renesanse, u kome su savršeno povezani likovi u pokretu, sa izrazom dramatskog uzbuđenja.

Leonardovom firentinskom razdoblju pripada portret „Mona Lize Đokonde“, a u drugom, milanskom periodu nastale su slike „Sveta Ana s Bogorodicom i Isusom“ i „Sveti Jovan Krstitelj“.

Od Leonardovih vajarskih radova nije sačuvan nijedan, pa se o njihovom izgledu može suditi samo po crtežima i studijama. Kao graditelj, Leonardo je izvodio inženjerske, regulacione i fortifikacione radove i stvarao urbanističke osnove i planove za idealne gradove budućnosti.

Područje njegovih naučnih istraživanja obuhvata još i matematiku, fiziku, mehaniku i anatomiju, a u nauci o umjetnosti glavno djelo mu je „Traktat o slikarstvu“, koje sadrži njegova zapažanja, zaključke i pouke o slikanju.

Leonardo da Vinči umro je 1519. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se