1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

JZU Bolnica Zvornik: Bjeković objeručke prihvatio hiljadu KM koje je nazvao „sadakom“

Povodom intervjua koji je za portal Buka dao ljekar specijalista ortopedije dr Bjeković saopštenjem se oglasila i zvornička bolnica. Iz JZU Bolnica Zvornik demantuju Bjekovićeve navode.

U saopštenju se navodi da se Bjeković lažno predstavio kao hirurg u želji da komentariše situaciju sa epidemijom i tako iznio niz neistina na račun ustanove i zdravstevnog sistema.

-Krajnje je nekorektno prozivati Vladu Republike Srpske zbog nedonošenja novog Zakona o platama zaposlenih u oblasti zdravstva, ako se zna da su pregovori o donošenju istog prekinuti upravo zbog vanrednog stanja, dakle iz objektivnih razloga, na koje niko ne može uticati, kaže se u saopštenju iz zvorničke bolnice dodajući da je dr Bjeković objeručke prihvatio jednokratnu naknadu od hiljadu KM koju je kritikovao i nazivao „sadakom“.

-Ovdje je bitno napomenuti da su navodni propusti u radu naše ustanove potpuna neistina. Naša ustanova je preduzela sve mjere propisane preporukama Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, Gradskog štaba Grada Zvornika, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Komisije za intrahospitalne infekcije bolnice, te donijela niz zaključaka kojima se rad ustanove usklađuje sa novonastalom situacijom: postavljen je dezinfekcioni tunel, kontrolni punktovi gdje timovi za trijažu mjere temperaturu i uzimaju anamnestičke podatke od posjetilaca, organizovana je COVID-19 bolnica koja je fizički odvojena od ostatka ustanove, respiratorna ambulanta koja radi 24 sata, a 3 naša radnika su angažovana u Gradskom štabu za vanredne situacije, koji je takođe dao izuzetan doprinos sprečavanju širenja virusa korona, svojim svakodnevnim aktivnostima. Inače, protiv formiranja timova za trijažu bio je upravo dr Bjeković, uz bahatu njemu svojstvenu konstataciju, da njemu niko ne može da zabrani dolazak u bolnicu i u dane kada ne radi. Nakon što je u bolnici hospitalizovan pacijent sa korona virusom, direktor je tražio izvještaj od Načelnika Internog odjeljenja radi utvrđivanja eventualnih propusta u radu i postupanju sa pacijentom od strane medicinskog osoblja naše ustanove. Na osnovu dobijenog izvještaja, utvrđeno je da nikakvog propusta u radu nije bilo, te da je od strane osoblja korištena sva propisana zaštitna oprema. U prilog navedenom utvrđenom stanju, svjedoči i činjenica da su svi  radnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim i nakon ponovljenog preventivnog testiranja, negativni na prisustvo korona virusa. Niko od nadležnih institucija (Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Gradski štab za vanredne situacije) nije utvrdio nikakav propust u radu naše ustanove, ovim povodom, stoji u saopštenju JZU Bolnica Zvornik u kom se još pitaju zbog čega dr Bjeković o istim nije upoznao nadležne u ustanovi, što bi svaki odgovoran radnik trebao da učini.

-Umjesto toga on bez ijednog argumenta, iznosi apsolutne neistine u  medijima i nipodaštava sav trud uložen od strane zaposlenih u JZU Bolnica Zvornik, radi prevlađivanja vanrednog stanja. Postavlja se logično pitanje, zbog čega doktor specijalista ortopedije pored infektologa, epidemiologa, pulmologa i anesteziologa, istupa u javnosti sa ovakvim stavovima? Više je nego jasno da je u pitanju samopromocija, vođe sindikalne organizacije koji predstavlja tek 20-tak radnika ili 7% od ukupno zaposlenih u našoj ustanovi, od kojih se znatan broj ne slaže sa njegovim stavovima.

Dr Bjeković pokazuje  elementarno neznanje (što nikako ne čudi imajući u vidu da ni jedan dan u radnoj karijeri nije obavljao rukovodeću funkciju) i kada je u pitanju djelokrug rada zdravstvenih ustanova, direktora i organa upravljanja ustanove, dijeleći direktore na one koji su doktori i one koji to nisu jer svaki direktor, pa i u našoj ustanovi ima zamjenika i pomoćnika koji su kompetentni i autoritativni ljekari. Sam Primarijus dr Zoran Komljenović Načelnik Odjeljenja za hirurgiju to smatra prednošću, jer: „Direktor koji nije ljekar veoma često konsultuje i sve svoje ljekare – načelnike odjeljenja/službi. Uvijek je bolje na čelu zdravstvene ustanove imati ekonomistu ili pravnika koji sluša svoje doktore, nego doktora autokratu, koji nikoga ne sluša i misli da je jedino on Bogom dan da obavlja tu funkciju“, zaključuje se u saopštenju.

Dr Bjeković je za Buku osporio gradnju novih bolnica i nabavku opreme, a iz bolnice kažu da je ovo nevjerovatno sa obzirom da je bolnica u kojoj on radi stara 50 godina i neuslovna.

-Znači li to da doktori trebaju da rade sa opremom iz prošlog vijeka? U svojoj grozničavoj borbi za ostvarenje neispunjenih sindikalnih ambicija, prezauzet iznošenjem niza neistina radi dobijanja pokojeg jeftinog poena, zapostavio je ono što najbolje zna,  posao doktora specijaliste. Najbolji pokazatelj istinitosti naprijed rečenog, jeste činjenica da drugi zaposleni ortoped kojeg on spominje u intervjuu, ima 30 % više pruženih usluga od njega i isto toliko manje godina staža kao specijalista ortopedije. Još jedna neistina odnosi se na navode vezane za zaposlene radnike koji rade sa izvorima zračenja, jer navedeni radnici nisu oštećeni u pogledu prava propisana zakonom, sa čim su saglasni i zaposleni u toj službi.

Svaka kritika, prijedlog, sugestija, koja za cilj ima unapređenje rada naše ustanove je dobrodošla, ali nikako zlonamjerna podmetanja i neutemeljena blaćenja, stoji u saopštenju iz zvorničke bolnice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se