23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Junaci serije „La Casa de Papel“

Korona je dominanta bez premca, ali april 2020. nam je donio i osam epizoda četvrte sezone sada već nadaleko čuvene, a u kod nas i baš srčano voljene serije La Casa de Papel. Tim povodom, evo kratkih i hitrih profila deset udarnih aktera te priče i glumaca i glumica koji su ih hrabro ponijeli. Koncizno, precizno, blagovremeno, ekonomično…,to su sve smJernice kojima nas je diskretno podučavao čuveni Profesor, zar ne?

Berlin

berlin

Takav je: Ovaj iskusni kradljivac dragulja, oličenje je iskonskog i istinskog zla. Jasna sociopatska crta tek ovlaš je prikrivena uglađenim manirima i isprva uljudnim ophođenjem, dok u vezi sa njim brzo postaju sasvim jasne dvije stvari – unutar pometnje u banci on je pravi lider, a i zaista je mračna i jeziva pojava koje se svakako treba kloniti, naravno kad god je to moguće.

U stvari: Pedro Alonso je prije ove serije udarnički radio na seriji nižeg kreativnog intenziteta nego što je to slučaj sa La Casa de Papel, a upravo ovih dana moguće ga je gledati u zapaženom Netflix-ovom španskom trileru The Silence of the Marsh, i to u glavnoj ulozi.

Denver

denver

Takav je: Uzavrele krvi, brzoplet, nepromišljen, Denver srlja iz nevolje u nevolju, pritom, ostajući vjeran toplom odnosu prema ocu (naravno, u pitanju je Moskva), a kasnije ćemo doznati da i sam u sebi nosi jake porive očinske požrtvovanosti, koji nimalo ne štrče iz tog njegovog profila sitnog kriminalca plamene naravi i ne mnogo velike pameti.

U stvari: Mladi Haime Lorente ranije je uknjižio dva zapažena filma – La Somra dela Ley (sa Luisom Tosarom) i Everybody Knows dvostrukog oskarovca Asgara Farhadija (sa Penelope Kruz, Havijerom  Bardemom i Rikardom Darinom u najprominentnijim rolama). A praktično je tek počeo.

Helsinki

helsinki

Takav je: Možda i najvoljeniji lik čitave ove istorije, Helsinki je lik skladno izvaganih suprotnosti– nasilan, pa i brutalan, ovaj hrabri Srbin ujedno je i osjećajan i brižan, privržen svojoj porodici ali i svojoj neprolaznoj platonskoj fascinaciji zvanoj Oslo. Dok Tokio u sebi nosi tu ambivalentnost po pitanju seksualnosti, Helsinki je neprikriveni mačo-gej, pa još izgleda da bi odgovarao portetu najljupkije i najupečatljive varijante onoga što označava sintagma Papa Bear.

U stvari: Poput većine drugih u ovoj priči, i naš zemljak, mnogovoljeni (čak i u belosvjetskim) okvirima Darko Perić, korak po korak je stigao do današnje slave. Koja će mu, ako bude bilo pravde, ubrzo otvoriti i vrata visoke lige filmske industrije. A, ako bude bilo pameti, kanda ćemo ga u doglednoj budućnosti gledati u značajnoj ulozi u nekom ovdašnjem ostvarenju.

Moskva

moskva

Takav je: Ako ne njegov težak pređašnji život, mnoge je sa puno povoda dirnula melanholična nijansa  kao važan sastojak karaktera ovog bivšeg rudara i bravara, ali prije svega brižljivog oca. Uz to, nenametljivo a beskrajno šarmantan, Moskva obožava muziku, naglas sanja snove o spokojnijoj budućnosti i početku svog srećnog kraja.

U stvari: Pako Tous je u ovoj podjeli stvari najpoznatije glumačko ime i sigurno ga prepoznaju i ovdašnji upućeniji ljubitelji recentnijih španskih filmova. Ipak, sva je prilika, zadugo još ostaće tragičar Moskva.

Nairobi

najrobi

Takva je: Na prvi pogled, vazda dobro raspoložena falsifikatorka nemirne naravi i izražene sklonosti ka igrama s one strane zakona i hedonizmu bez previše zadrške. Kasnije ćemo otkriti da ima i jasno određen cilj, a vremenom će se sve više otktrivati njena prikrivena a postojana racionalnost.

U stvari: U slučaju Albe Flores ovo je tek deseta uloga u karijeri, i to poslije niza epizodnih uloga u par arthaus filmova i pojavljivanja u televizijskim filmovoma i serijama lokalnog, španskog dometa.

Oslo

oslo

Takav je: Tiha voda, ljuta sila, odan, spreman na brzu reakciju, prikrivenog šarma, dobrodošla senka iz dubine kadra, a, uz to, još jedan neustrašivi Srbin i u ovoj istoriji predmet obožavanja neprevaziđenog Helsinkija. Nepokolebljivi obožavetelj ćutanja kao takvog.

U stvari: Robertu Garsiji, koji tumači ovaj lik ovo je za sada jedina uloga, i to sveukupno uzevši. Ali kakva poslastica od epizode.

Profesor

profesor

Takav je: Enigmatična figura Profesora, moglo bi se reći i čovjeka bez ikakve sjenke, zapravo predstavlja prijekopotrebno sidro i stub normalnosti u ovoj priči o neviđeno drskom planu komplikovane krađe ogromne svote novca. Ipak, jasno je da podno te savršeno mirne površine kipti moguće pogubni i rušilački biijes. Napomenimo i da je riječ o brilijantnom umu i maestralnom strategu koji svako malo oseti poriv da se poigra sa protivničkom stranom.

U stvari: Iako je gotovo punih petnaest godina prilično radio (mahom na televiziji) Alvaro Morte je na sebe pažnju serijoljubaca čitavog sveta skrenuo tek ovom svojom ulogom. To nam govori dosta i o postupnosti kao ipak nepremostivoj odlici glumačkih karijera, ali i odličnim odlukama i procjenama za to zaduženih po pitanju odabira glumačkog ansambla bez ijednog jedinog krupnog imena.

Rakel

rakel

Takva je: Inspektorka je takođe junakinja zarobljena u zamci suprotnosti – dobra majka i kćerka, žrtva nasilja i nesrećnog braka, očito željna ljubavi i nježnosti (što je čini prilično lakom metom za Profesorove manipulacije), ona je i izvrsna detektivka, doduše, istanjenog trpila i kratkog fitilja, što ne čudi, budući da joj je stalna adresa upravo u središti tog alfamužjačkog ludila.

U stvari: Počev od 2003. godine Icijar Itunjo je strpljivo gradila karijeru na televiziji i filmu sve do današnje tačke opšte prepoznatljivosti, sa čak tri filma bioskopskih i/ili festivalskih pretenzija u fazi postprodukcije u ovom trenutku.

Rio

rio

Takav je: Reklo bi se, smeten, nezreo, djetinjasto neiskvaren i saosjećajan, ovaj mladi haker jedna je od rijetkih zaista svjetlih i plemenitih tačaka ove prilično turobne priče o igri mačke i miševa i ljudskih slabosti kao datosti svih datosti. Tiha je patnja Tokio, koja je za njega sve spremna da učini, a nelagoda koju on svako malo očitava jasno ukazuje da bi radije bio zaokupljen Sony Playstation-om nego ovako sveobuhvatnom zaverom i misterijom.

U stvari: Uloga u ovom planetarnom hitu tek je osma stavka u glumačkom opusu Migela Herana, ali i to je bio dovoljan zalog za, kažu, krupnu ulogu u trileru Hasta el Cielo pokraj velikog Luisa Tosara, a to već dosta toga govori.

Tokio

tokio

Takva je: Tokio je epitom savremene akcione heroine – preduzetna, neustrašiva, vješta, snažne sposobnosti preživljavanja, impulsivna, drčna, a na sve to – i lepa, atipične lepote, pa još i zauzdano romantična. To nije sve, ona je i naratorka čitave priče.

U stvari: Mimo brojnih stavki u njenoj filmografiji, mlada Ursula Korbero, ako ćemo pošteno, tek je na početku ozbiljne i smislenije glumačke karijere. Ovu izvanrednu šansu je sjajno iskoristila, a u ovom kratkomm međuvremenu je snimila i svoj prvi veliki (i bučni) holivudski film, novo viđenje avanture Dži Aj Džoa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se