18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Izrečeno 30.000 KM kazni u RS zbog nepridržavanja propisanih marži

BANJALUKA – Republička tržišna inspekcija izvršila je u proteklih devet dana 77 kontrola u prodajnim objektima širom Republike Srpske u vezi sa ograničavanjem marži prilikom formiranja cijena robe, te su u dva slučaja izrečene kazne u iznosu od 30.000 KM onima koji se toga nisu pridržavali, saopšteno je iz Inspektorata.

„Inspektori su i zbog drugih utvrđenih nepravilnosti kao što je isticanje cijena, odnosno one nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, drugim kontrolisanim subjektima izrekli kazne u iznosu od 4.100 KM“, navodi se u saupštenju.

Imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen urebom Vlade Republike Srpske o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Srpske, dodaje se u saopštenju, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme, jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za 45 grupa proizvoda koje obuhvataju stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda, koji su definisani uredbom.

U saopštenju se podsjeća da je navedenom uredbom ograničena marža svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda na dan 5. marta.

„Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično“, pojašnjava se u saopštenju.

Za kršenje urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo, odnosno drugo pravno lice 10.000 KM, za odgovorno lice 5.000 KM, te za trgovca kao preduzetnika 6.000 KM.

Iz Inspektorata skreću pažnju i subjektima koji vrše promet naftnih derivata da je u cilju zaštite ekonomskih interesa građana, Vlada Srpske donijela i uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata, te da u narednim danima sa stupanjem ove uredbe na snagu i oni mogu očekivati posjetu inspektora.

Trgovcima koji vrše promet roba koje su obuhvaćene pomenutim uredbama je upućen apel da cijene formiraju u skladu sa definisanim maržama, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se