8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Izborili se sa virusom, pokreću ekonomiju, ali ne i društveni život

VELIGTON – Premijer Novog Zelanda Jasinda Ardern izjavila je danas da je u toj zemlji uspješno zaustavljeno širenje virusa Kovid-19, odnosno da je virus „trenutno eliminisan“, te da će se i dalje od ljudi tražiti da ostanu u kućama i izbjegavaju socijalne kontakte.

Ardernova je to izjavila nakon što u ovoj zemlji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze, ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači i potpuni kraj oboljevanja.

Od sutra na Novom Zelandu ponovo će početi da rade neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti biće nastavljene.

„Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život. Dobili smo bitku, ali moramo da ostanemo oprezni“, rekla je premijer Novog Zelanda.

Prema njenim riječima, brojevi posljednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminisao virus korona, međutim, to ne znači da neće biti novih slučajeva, već da će njihov broj biti mali i lako kontrolisan.

Ardernova je naglasila da bi Novi Zeland imao više od 1.000 novozaraženih svakog dana da nije na vrijeme uveo restrikcije, prenosi Tanjug.

Restrikcije predviđaju okupljanje u malim grupama, odnosno s porodicom i prijateljima uz poštovanje razmaka od dva metra, masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a šoping centri zatvoreni, kao i škole i granice.

Na Novom Zelandu do sada je potvrđeno 1.500 oboljelih osoba i 19 smrtnih slučajeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se