4.3 C
Zvornik
27. новембра 2022.

Iz Kine i dalje stižu nevjerovatni podaci o broju zaraženih i umrlih, ali Tramp nije fasciniran

Kineska nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je u nedelju da je 18. aprila zabilježeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanji broj od 17. marta i manje od 27 dan ranije.

 Od novih slučajeva, 9 je bilo uvezenih infekcija, najmanje od 13. marta, a 17 manje u odnosu na dan ranije. Preostalih 7 potvrđenih slučajeva prenijeli su se lokalno, u poređenju sa 10 prethodnog dana.

Novih smrtnih slučajeva nije bilo.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u zemlji dosegao je 18. aprila 82.735, dok je ukupan broj umrlih od virusa iznosio 4.632, izvijestila je komisija.

Sve te kineske brojke nimalo ne fasciniraju Amerikance, prije svih Donalda Trampa, koji je na brifing sa novinarima doveo doktoricu Debru Birks da predstavi najnovije podatke o smrtnosti od posljedica koronavirusa u svijetu.

Ona je donijela i predstvila statistiku na kojoj je vidljivo da je broj smrtnih slučajeva u Kini na 100.000 ljudi samo 0.33. S druge strane, u Belgiji je užasnih 45.2. Zaključak te mini prezentacije bio je – zar stvarno neko vjeruje podacima iz Pekinga?

Te riječi je izgovorio Donald Tramp, ali s njim se složila i Birks koja je dodala da je Kina pala na testu transparentnosti izvještavanja o posljedicama pandemije koronavirusa.

– Pazite, zemlje koje imaju sjajne zdravstvene sisteme poput Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Francuske i Španije imaju stopu mortaliteta od 20 do 45, a Kina ima samo 0.33, onda je jasno da tu nešto ne štima – rekla je doktorka Birks i poslije toga procijedila.

– Onda u jednom danu udvostruče broj mrtvih u Vuhanu…

U priču se brzo uključio Donald Tramp.

– Ma ne, to je nemoguće. Ti brojevi su nestvarni.

Tramp je upozorio Kinu da bi mogla snositi posljedice jer je možda „svjesno odgovorna“ za pandemiju koronavirusa.

– Mogla je (pandemija) biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje – rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

– Ako je to bila pogreška – pogreška je pogreška. Ali ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posledica – dodao je Tramp.

Američki predsjednik nije pojasnio koje će korake SAD preduzeti.

Tramp je rekao da su Kinezi bili „zbunjeni“ te da je pitanje je li koronavirus „greška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno“.

Na kraju je zaključio.

– Kažu da smo mi na prvom mjestu (po stopi mortaliteta), ali to nije istina. Kina je ‘broj jedan’, a ne mi. Razlika nije mala, čak im nismo ni blizu! Samo da to znate. Ja znam. Oni znaju. Ali ništa ne žele reći. Zašto? To ćete vi morati objasniti svijetu. Jednog dana ću i ja objasniti.

Američki predsjednik je potom upitan vjeruje li u teoriju da je virus stvoren u laboratoriju u Vuhanu.

– Oni (Kina) kažu da istražuju tu mogućnost, pa ćemo vidjeti što će od svega toga biti. Međutim, istražujemo i mi.

U Južnoj Koreji najmanje novih slučajeva u dva mjeseca

Južna Koreja je, pak, u nedelju prijavila samo 8 novih slučajeva infekcije, što je prvi jednocifreni broj novih slučajeva u posljednja dva mjeseca.

Od novih slučajeva, 5 ih je uvezeno iz inostranstva, saopštili su iz Korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Tako je broj slučajeva zaraze dosegao ukupno 10.661, dok broj smrtnih slučajeva iznosi 234.

Južna Koreja je u velikoj mjeri uspjela dovesti pod kontrolu epidemiju, pa je posljednjih dana izvještavala o 20-ak slučajeva zaraze dnevno.

Očekuje se da će Seul u nedelju objaviti hoće li produžiti svoju kampanju društvenog distanciranja koja je već jednom, 4. aprila, produžena.

Prema podacima Rojtersa, do subote je u svijetu zabilježeno ukupno 2,26 miliona zaraženih koronavirusom, a umrlo je oko 154.600 ljudi

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se