5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Intervju sa direktorom zvorničke bolnice

ZD: Institucija na čijem ste čelu je jedan od centralnih aktera u stanju koje nas je zadesilo, koliko Vam to predstavlja dodatni pritisak?

Popović:  Stanje koje nas je zadesilo stvara izuzetno veliki pritisak na sve ljude, organizacije, firme, zdravstvene ustanove, kompletan sistem itd… Uz dužno poštovanje, siguran sam da je najveci pritisak upravo na zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima. Kada se nađemo u ovakvim situacijama tek tada shvatimo koja je vaznost zdravstvenog radnika. Naši ljekari, ali i drugi zaposleni radnici više nemaju svoje slobodno vrijeme, ne mogu se udaljiti od bolnice i moraju biti na raspolaganju svih 24 časa dnevno.

ZD: Stalno čitamo obavještenja o izmjenjenom režimu rada javnih ustanova zbog virusa korona, koliko se režim rada promijenio u samoj bolnici?

Popović: U skladu sa preporukama i naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije JZU Bolnica Zvornik je preduzela sve mjere i radnje kako bi zaštitila stanovništvo regije Birač, a samim tim i zaposlene radnike. Prekinuli smo sav hladni program i trenutno primamo samo pacijente kojima je potrebna hitna i neodložna zdravstvena zaštita. Na razne načine apelujemo na sve stanovnike da ne dolaze u zdravstvene ustanove ukoliko im to zaista i nije neophodno. Formirali smo na svim ulazima u bolnicu kontrolne punktove gdje se vrši trijaža posjetilaca, mjeri temperatura, vrši dezinfekcija, i uzima kratka epidemiološka anketa. Redukovali smo broj zaposlenih i proces rada je na minimumu. I mogu Vam reći da je od početka pandemije smanjen broj pacijenata u bolnici Zvornik za čak 80 do 90%. Mi imamo razrađene i najgore situacije koje nas mogu zadesiti u narednom periodu. Sa ovim redukcijama pokušavmo da sačuvamo ljekare i drugo medicinsko osoblje, jer u slučaju da nam se virus uvuče u bolnicu moramo imati spremne timove ljekara koji bi mogli da reaguju i liječe stanovnike regije Birač.

ZD: Prethodna sedmica je bila posebno stresna za našu zajednicu, jer su identifikovani prvi slučajevi zaraze. Posao je znatno uvećan, svi su čekali samo vaša saopštenja.  Ima li među radnicima i osobljem zasićenja cijelom situacijom, pritiska od obaveza, straha ili zamora?

Popović: Moram da kažem da smo mi sa prvim danima pandemije formirali timove ljekara, medicinskih sestara/tehničara, ali i drugih nemedicinskih radnika kako bismo spremno dočekali stanje u kojem smo se ubrzo našli. Prije svega hoću da pohvalim šefa tog tima, koji jako dobro koordiniše rad svih timova, iskusnog i odličnog infektologa dr Peru Pajkanovića, kao i sve druge zaposlene radnike Bolnice. Tri naša pacijenta zarazili su se korona virusom dok su bili na liječenju u susjednoj Tuzli. Tada je krenula velika borba da identifikujemo sve njihove prve kontakte, da ih testiramo i izolujemo kako se virus ne bi proširio. Bukvalno za 48 sati, u saradnji sa Higijensko-epidemiološkim i drugim službama Domova zdravlja Zvornik, Milići i Šekovići, kao i Regionalnim centrom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, uspjeli smo da testiramo preko 50 prvih kontakata i svi su negativni. Zamor je već sada primjetan, ali on ne smije biti izgovor da ovaj posao dovedemo do kraja i svi zajedno pobijedimo virus. Kod nas se trenutno hospitalizovana tri pacijenta zaražena virusom korona, koji su bez simptoma, ali s obzirom da su imali intervencije na srcu prije petnaestak dana zadržani su na bolničkom liječenju.

ZD: Kada se sagleda kompletna situacija, u odnosu na neke druge lokalne zajednice  slične nama, kako ocjenjujete naše dosadašnje držanje?  

Popović: Vidjeli ste i sami kako šefovi velikih i moćnih država mjenjaju svoje odluke preko noći i od neozbiljnih pristupa i shvatanja problema do uvođenja vanrednog stanja i jako rigoroznih mjera. Mi imamo veliku sreću da je u ovom teškom vremenu na čelu našeg resornog  ministrastva epidemiolog, dr Alen Šeranić koji je na vrijeme prepoznao opasnost, te upozorio sve relevantne institucije i ustanove kako da postupaju kako bi posljedice bile minimalne. Zahvaljujući prije svega ministru Šeraniću, zdravstvenim radnicima, mi smo na svega nekoliko sedmica do konačne pobjede. Ali moramo da budemo disciplinovani do kraja, da smanjimo društvene kontakte i provedemo mjere koje od nas zahtjeva Republički stab za vanredne situacije Republike Srpske. Takođe, moram da pohvalim i našeg Gradonačelnika koji je formirao i rukovodi gradskim Štabom za vanredno stanje i koji se stavio na raspolaganje svim institucijama i građanima 24 časa dnevno. Gradski Štab svakodnevno zasjeda i donosi naredbe i preporuke građanima kako da se zaštitimo i pravilno postupamo. Ali hoću i da pohvalim sve ljude koji obavljaju svoju dužnost i radne zadatke u ovim teškim vremenima, od zdravstvenih radnika, policajaca, komunalnih policajaca, vatrogasaca, vozača, trgovaca i drugih kako bismo svi zajedno prebrodili ova vremena i na kraju izašli kao pobjednici. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svim pojedincima, preduzećima i drugim ustanovama koji su svojim donacijama olakšali rad zaposlenima u JZU Bolnici Zvornik.

ZD: Šta biste poručili građanima Zvornika za naredni period?

Popović: Moja poruka svim građanima Zvornika i regije Birač jeste da ostanu u svojim domovima, da se suzdrže od društvenih kontakata, da budu disciplinovani i da slušaju  i da vjeruju savjetima  stručnih ljekara kao i nadležnim ustanovama i institucijama. Moramo kao kolektiv da shvatimo da su naši ljekari naš najdragocjeniji resurs koji u ovoj situaciji imamo. Ako ostane ovakva situacija i doktorski timovi neokrnjeni, mi iz svega ovoga izlazimo kao pobjednici. Ako na bilo koji način izgubimo njih, izgubili smo kompletnu borbu. Ne zaboravite, ti ljudi svjesno ulažu, a u najgorem slučaju, i polažu, svoj život za nas ili naše porodice. Jer ova situacija to od njih traži, a oni nemaju taj luksuz da to odbiju. Zato im svojim ponašanjem pomozimo jer samo timski možemo pobijediti pandemiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se