14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Iguman Danilo: Virus otkrio mnoge druge infekcije

MOSTAR – Iguman Danilo iz manastira Žitomislić izjavio je Srni da je virus korona otkrio mnoge druge infekcije, a jedna od njih je sebičnost do granica bezosjećajnosti, ali da poslije ovoga čovječanstvo ima šansu da bude bolje.

Iguman je istakao da je novonastala situacija izazov za sve, ali da u svakom vremenu treba biti istinski hrišćanin, naročito u doba nevolje.

On je naglasio da su zatvorene ili prazne crkve novina, što duboko potresa ne samo narod nego i sveštenike, jer smisao bogosluženja, naročito nedjeljnog, Svete evharistije, jeste u sabiranju naroda.

Ali, dodao je, mjere zaštite od zaraze su izraz najodgovornije brige prema zajednici.

Prema njegovim riječima, molitva spada u sferu najtananije duhovnosti, a ovo je prilika da se osjeti.

„Svakog dana u podne naše crkve zvone i pozivaju da svi u svojim domovima ili na mjestima na kojima se nalazimo prionemo na molitvu. Tako isto nedjeljom ili praznikom kada je termin za liturgiju molimo svako iz svog prostora. Nismo zajedno fizički, ali duhom itekako jesmo“, naveo je iguman Danila.

On je istakao da vjera nije neotuđiva svojina već dar i ona se čuva i njeguje baš kao i ljubav, kao što se njeguje odnos prema drugom čovjeku.

„Istinski vjernik je onaj koji sleduje za Hristom, a taj je put neminovno put krsta. Put velike muke i patnje za drugog. Zato ja lično mnogo više volim ateiste od religioznih fundamentalista. Istinski tražitelj Boga i ateista slični su jer ne smatraju da im je Bog na dohvat ruke“, istakao je iguman Danilo.

On je ocijenio da svijet poslije epidemije više neće biti isti, naročito ekonomski i socijalno, ali da čovječanstvo ima šansu da bude bolje.

„Svašta nam se u životu može desiti osim toga da nas Bog ostavi. Ovo je istinska Pasha, prolazak na kraju čega nas čeka radost Vaskrsenja. Hristos vaskrse!“, poručio je iguman Danilo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se