DruštvoVIJESTI

Hercegovačko-neretvanski kanton od sutra u karantinu, zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta

Cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton od petka ujutro ide u karantin, što znači da je građanima zabranjeno kretanje van mjesta prebivališta.

Ovu odluku danas je donio Kantonalni štab civilne zaštite na vanrednoj telefonskoj sjednici zbog, kako je navedeno, epidemiološke situacije u tom kantonu, koji je trenutno najugroženiji u FBiH.

“Naređuje se zabrana kretanja građana na području HNK van mjesta prebivališta, s ciljem ograničavanja civilnog saobraćaja između opština/gradova unutar HNK“, stoji u Naredbi Štaba civilne zaštite HNK.

Kretanje van mjesta prebivališta, kako se navodi, može se građanima omogućiti samo uz posjedovanje propusnice koju izda kantonalni/opštinski/gradski štab civilne zaštite.

“Naređuje se opštinskom/gradskom štabu civilne zaštite da prilikom izdavanja propusnica budu vrlo rigorozni u izdavanju propusnica pojedincima uz opravdano obrazloženje štaba/poslodavca(slobodan protok roba), te osobama kojima je potrebno pružiti neophodnu medicinsku pomoć“, navodeno je.

Naglašeno je kako su iz ove naredbe izuzete službe MUP-a, Kantonalnog tužilaštva HNK, sudskih institucija s područja HNK, vatrogastva i hitne medicinske pomoći, te izuzeci iz donesenih naredbi štaba civilne zaštite.

“Naređuje se opštinskim i gradskim štabovima civilne zaštite da izdate propusnice za kretanje građana pravovremeno dostavlja Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK“, istaknuto je u naredbi koja stupa na snagu 10.04.2020. godine u 5:00 sati.

Treba napomenuti da je tokom današnjeg sastanka Štab civilne zaštite HNK zatražio i od Štaba Federacije BiH da navedene mjere zabrane uvedu na području čitavog entiteta.

Izvor
Klix.ba
Tagovi
Back to top button
Close
Close