15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Gradski štab: Ostaju na snazi sve dosadašnje mjere i naredbe

ZVORNIK – Državljani BiH, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji budu dolazili u zemlju, biće smješteni u obavezni 14-dnevni karantin, rečeno je na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije, saopštava Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik.

Iako je odluka o obaveznom karantinu u Federaciji BiH ukinuta, za područje Republike Srpske važi zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije od 06.04.2020. godine u kojem se kaže: „ Za lica koja su prešla granicu na teritoriji Federacije BiH i Brčko distrikta i dobila rješenje kojim se stavljaju pod zdravstveni nadzor u kućnoj sredini u Republici Srpskoj, dužna su odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od ulaska u BiH, da se jave radi smještanja u lokalni karantin u mjestu prebivališta u trajanju od 14 dana, pod prijetnjom prinudnog smještaja u karantin“.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja jutros je testirala 13 lica u lokalnom karantinu, pet u respiratornoj ambulanti i jedno lice koje se nalazi u kućnoj izolaciji. U fiskulturnoj sali Osnovne škole u Karakaju smješteno je 22 osobe, bez simptoma na virus korona. Stanje u karantinu je uredno, a najavljen je dolazak još jednog lica sa graničnog prelaza. U republičkom karantinu „COVID-19“ u Studentskom centru u Karakaju testirane su po drugi put dvije zaražene osobe iz Osmaka. Ukoliko im testovi budu negativni one će biti upućene u kućnu izolaciju. U ovom karantinu trenutno su smještene tri osobe pozitivne na virus korona.

U  odjeljenju „COVID-19“ zvorničke Bolnice smještena su dva pacijenta od kojih je jedan zaražen, a drugi, čiji je nalaz bio negativan, je na praćenju. Bolnica u Zvorniku od početka pandemije uradila je 232 testiranja za područje regije Birač, od čega je 211 testova bilo negativno, a šest osoba pozitivno na virus korona.

U kućnoj izolaciji trenutno je 282 lica, dok je ova mjera istekla za 1.152 osobe.Komunalna policija grada Zvornik vrši poštovanje izrečene mjere u kučnoj izolaciji i karantinima. U protekla 24 sata sa ukupno tri patrole izvršena je 61 kontrola i sve su bile uredne.  Na području Zvornika u nedelju su dva lica kažnjena zbog kršenja policijskog časa, a troje je prekršilo zabranu napuštanja mjesta prebivališta.

Volonterski servis grada Zvornika bio je operativan i tokom vikenda i u nedelju je zabilježio tri asistencije. Na graničnim prelazima u toku nedelje evidentirano je ukupno 205 prelazaka granice, od čega je 78 zabilježeno na ulazu u BiH, a 127 na izlazu iz zemlje.

Prema raspoloživim podacima na području grada Zvornika u 2019. godini bilo je ukupno 120 požara, dok je u prvih četiri mjeseca 2020. godine zabilježeno 110. Apeluje se na građane da budu oprezni prilikom radova na svojim imanjima i da se odgovorno ponašaju prema sopstvenom okruženju. U suprotnom biće sankcionisani u skladu sa zakonom.

Ostaju na snazi sve dosadašnje mjere i naredbe, koje će biti korigovane na osnovu instrukcija Republičkog štaba za vanredne situacije nakon današnjeg sastanka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se