Fond solidarnosti plaća poreze i doprinose za mart

BANJALUKA – Fond solidarnosti Republike Srpske isplatiće obaveze po osnovu poreza na dohodak i doprinosa na plate zaposlenih za mart, kao i doprinose za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Procjena potrebnih sredstava je između 17 i 19 miliona KM, čime će biti uplaćeni porezi i doprinosi za oko 40.000 radnika.

kako je saopšteno iz Ministarstva finansija Srpske, Fond je ove obaveze preuzeo u cilju sprečavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti.

Osim navedene mjere, u oblasti poreske politike, utvrđena je odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna, koje će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine.

Takođe je prolongiran rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava do 30. aprila, kako bi se poreskim obveznicima olakšalo izvršenje obaveza imajući u vidu vanrednu situaciju.

„Jedna od pedloženih mjera je i smanjenje za 60% paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih. Predložena je i mjera uvođenja moratorijuma na reprograme poreskih obaveza. Vlada Republike Srpske je 26.03.2020. na 64. sjednici donijela Odluku kojom se pravnim licima i preduzetnicima odobrava tromjesečni moratorijum na otplatu kredita plasiranih putem finansijskih posrednika ili iz fondova kojima upravlja Investiciono razvojna banka, uz produženje roka otplate za tri mjeseca“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je 20. marta donijela Odluku kojom se utvrđuju privremene mjere koje se odnose na odobravanje olakšica klijentima banaka koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje banke primjenjuju u slučaju odobravanja posebne mjere klijentu, te preventivne mjere sa ciljem očuvanja kapitala banaka.

„Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske su opredijeljeni da obezbijede stabilno i pouzdano funkcionisanje Budžeta Republike Srpske u narednom periodu, te da pomognu privredi i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju stanja izazvanog štetnim posljedicama korona virusa po privredu Republike Srpske“, zaključuje se u saopštenju.

Back to top button