3.4 C
Zvornik
03. фебруара 2023.

Filmska pljačka 60 miliona evra u Beogradu: Dvije žene i trojica muškaraca razradili prevaru decenije

Nevjerovatna prevara je objelodanjena , saznajemo ko su akteri možda i najveće pljačke, koju su raskrinkavali evropski i srpski organi reda.

Zorica M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji policije i tužilaštva Srbije i još tri zemlje zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za više od neverovatnih 60 miliona evra, saznaje „Telegraf.rs“.

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare.

Kako im je to pošlo za rukom?

Najpre su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim, berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cijene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

Sve je bilo lažno, a izgledalo je potpuno realno. Na njihovu prevaru nasjeli su mnogi bogataši iz Evrope.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Кako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrijednost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

A ulagali su hiljade i hiljade evra.

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 evra.

Prosto je nevjerovatno kako je moguće da niko nije posumnjao.

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi „Select X“ i „I-source“ u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Njima se na teret stavljaju krivična dela prevara i pranje novca.

Kada je u pitanju krivično djelo prevara, osumnjičenima zaprijećena kazna zatvora može biti i do deset godina, zbog enormne nanijete štete.

– Ako je pribavljena imovinska korist ili je nanijeta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina i novčanom kaznom – navodi se u Krivičnom zakoniku.

Za krivično djelo pranje novca zaprijećena kazna je od šest mjeseci do 12 godina.

Ova petorka uhapšena je u saradnji pripadnika MUP-a sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se