10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Džared Izrael: Srpske žrtve u Jasenovcu umanjuje Vatikan

BEOGRAD – Američki intelektualac i pisac DŽared Izrael je rekao da je srpske žrtve u ustaškom logoru Jasenovac „izbrisao“ i umanjio Vatikan, te da ustaški vikar Alojzije Stepinac nije mogao katolicima narediti da prigrle ustaše, bez amina Vatikana.

„S obzirom na to da Katolička crkva ima disciplinovanu hijerarhiju, Stepinac nije mogao narediti katolicima da prigrle ustaše, bez odobrenja Vatikana“, naveo je Izrael u autorskom tekstu za „Večernje novosti“.

On je istakao da umiješanost u ustaške zločine pokazuje da je Vatikan u stvari bio u tijesnoj vezi sa nacistima, suprotno uvriježenim kritikama da nije učinio dovoljno u borbi protiv nacizma.

Izrael vjeruje da je Vatikan, s obzirom na to koliko su dokazi o ovom savezu štetni za njegovu reputaciju i politički uticaj, pokrenuo kampanju da sakrije svoju vezu sa ustašama i umanji horor ustaških zločina i samim tim umiješanost te hijerarhije u zločine.

Prema njegovim riječima, to su učinili trivijalizovanjem terora, prije svega eksponencijalnim smanjenjem broja žrtava u glavnom komleksu ustaških logora smrti Jasenovcu, odnosno umanjenjem dugo prihvaćene brojke od 600.000 umorenih ljudi.

Izrael je rekao da je ustaški režim u NDH bio klerikalni fašizam, usko povezan sa Katoličkom crkvom, kao i da su se katolički sveštenici spremali za ustaše i prije napada nacisitčke NJemačke na Jugoslaviju 1941. godine.

On podsjeća da u „Enciklopediji Holokausta Jad Vašem“ piše da je vrhovni hrvatski katolički zvaničnik nadbiskup Stepinac javno pozdravio fašističku državu NDH kad je osnovana, a da je aparat crkve sprovodio njegova uputstva u djela, dok su mnogi sveštenici učestvovali u ubistvima.

Prema njegovim riječima, u Enciklopediji se navodi da su i biskupi i sveštenici, koji su učestvovali u ubistvima, odražavali opšti sastav hrvatske katoličke ijerarhije i širili propagandu.

On je naveo da je nekadašnja Međunarodna komisija SR Jugoslavije za istinu o Jasenovcu, čiji je bio član, zaključila da su ustaše ubile 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma, što je ukupno više od 800.000 žrtava.

Izrael je podsjetio da je „NJujork tajms“ 1972. godine pisao o 800.000 ubijenih u Jasenovcu, kao i da je dokaze o genocidu i ubistvu više od milion ubijenih Srba u Jadovnu i Jasenovcu iznio predvodnik jevrejske zajednice u Zagrebu Aleksandar Arnon iz tog vremena na suđenju nacističkom masovnom ubici Adolfu Ajhmanu 1961. godine.

Arnon je, navodi on, na suđenju Ajhmanu rekao da su ustaše ubile sve zatvorenike, uključujući na stotine hiljada Srba i bacili ih u jame, a samo nešto mladih se uspjelo spasiti i da je to bilo u Jadovnu od početka 1941. godine, pa do kraja, te da je u logoru u Jasenovcu stradalo oko 600.000 ljudi, među njima 20.000 Jevreja.

„Prema tome, po riječima Arnona, više od milion Srba je ubijeno samo u ova dva logora“, istakao je Izrael.

On podsjeća da ekspert za „Jad Vašem“ Manehem Šelah u „Enciklopediji Holokausta Jad Vašema“ iz 1989. godine navodi podatak o 600.000 ubijenih u Jasenovcu, kao i da je „NJujork tajms“ pisao da je 800.000 Srba, Jevreja i Cigana i hrvatskih antifašista ubijeno, obješeno, prebijeno na smrt, udavljeno u Savi.

Prema tome, ističe Izrael, lažna je tvrdnja američkog profesora Aleksandra Korba sa Univerziteta u Lajčesteru da su broj o 600.000 do 800.000 ubijenih u Jasenovcu izmislili srpski nacionalisti devedesetih godina 20. vijeka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se