5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Dan kada je počela Operacija odmazda

Na današnji dan, 6. aprila 1941. godine, bombardovanjem Beograda Njemačka je takozvanom Operacijom Odmazda počela napad na Kraljevinu Jugoslaviju. Napadi su se dogodili 6, 7, 11. i 12. aprila.

Jugoslovenske vlasti objavile su 5. aprila da su Beograd, Ljubljana i Zagreb otvoreni gradovi, što znači da su nebranjeni i da ne bi smjeli da budu bombardovani. Uprkos tome, Hitler je dao naredbu za napad.

Bez objave rata, u 6:30h ujutru sile Trećeg rajha napale su Kraljevinu Jugoslaviju. U prva dva dana koristili su 234 bombardera i 120 lovaca, a avioni su poletali iz Beča, Graca i Arada.

Sa zemlje, Beograd je branio elitni Šesti lovački put koji je bio lociran na zemunskom aerodromu, kao i jedinice protivvazdušne odbrane Beograda. Tačan broj oborenih neprijateljskih aviona se ne zna, ali neki raniji izvore navode procene da ih je bilo između 40 i 50. U borbi poginulo je 11 jugoslovenskih pilota.

Prvi dan je bio jedan od najrazornijih stradanja Beograda. Razrušen je jugoslovenski kraljevski Dvor u ulici Kralja Milana u centru Beograda. Pored toga gađan je i dvor na Dedinju. Teško je oštećena Vaznesenjska crkva, a najznačajniji spomenik kulture Narodna biblioteka uništena je 6. aprila. Nijemci nisu bombardovali mostove jer su im bili važni za dopremanje trupa i materijala.

Porušeno je ukupno 627 zgrada, a poginulo je oko 2.300 ljudi.

Nemački feldmaršal Evald fon Klajst na suđenju posle rata izjavio je vazdušni napad na Beograd 1941. godine nije imao politično-teroristički karakter i da nije imao ništa sa ratom. Smatra se da je ovaj napad iz vazduha, bez prethodne objave rata bila stvar Hitlerove lične osvete jer se Jugoslavija nije pridružila Silama osovine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se