14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH u opasnosti da izgubi novac jer nema dogovora u FBiH

BANJALUKA, SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je u opasnosti da izgubi instrument za brzo finansiranje, novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, jer se vlasti u FBiH ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac koji pripada tom entitetu.

S obzirom na to da je za aranžman potrebna saglasnost svih nivoa vlasti, i Republika Srpska će morati da sačeka da se u drugom entitetu dogovore u vezi s mehanizmom raspodjele sredstava.

Kako je „Nezavisnim“ rekao Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u Sarajevu, sastanak Upravnog odbora MMF-a u Vašingtonu održava se 14. aprila, a srijeda naveče je posljednji rok do kojeg su vlasti trebale da se dogovore u vezi s aranžmanom ako se želi da Odbor na ovoj sjednici raspravlja o njemu.

-Kada bi se stvari odvijale povoljno, novac bi mogao uslijediti jednu do dvije sedmice nakon sastanka Odbora. Ali, stvari se, nažalost, ne odvijaju povoljno. Vlasti se i dalje ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac. Mi smo im rekli da bez dogovora ne može uslijediti odobravanje sredstava – rekao je Džuel.

Na pitanje kada bi mogao biti organizovan naredni sastanak Odbora, odgovorio je da to sada nije moguće ocijeniti zbog obimnosti rada i rasporeda unaprijed zakazanih termina.

-Postoji rizik da dođe do kašnjenja – rekao je Džuel, i podsjetio da je BiH trebalo da dobije polovinu svoje kvote, odnosno oko 165 miliona evra pod povoljnim uslovima, ili, ukoliko to Odbor odobri, čak i punu kvotu, koja bi iznosila oko 330 miliona evra.

-Ovaj instrument nije tradicionalni višegodišnji program po kojem imate prethodne akcije koje se moraju ispuniti prije odobravanja, pa onda uslovljavanja prije nego što se upute naredne tranše. Ovdje novac ide bez ikakvih preduslova i u cijelosti – rekao je on.

Podsjećanja radi, dogovora o aranžmanu s MMF-om nema zbog nemogućnosti dogovora unutar FBiH o tome da li i na koji način treba uključiti kantone u ovaj aranžman.

Kako tvrdi Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, on neće dati saglasnost na aranžman ako ne budu uključeni kantoni.

-Ne znam kako će odlučiti odbor MMF-a, ali u okviru Fiskalnog vijeća ja ću imati stav da se mora dogovoriti i raspodjela koja će pružiti pomoć svim razinama vlasti, jer je virus korona pošast koja je ušla u sve općine i niko ne može imati neke prioritete. Nije ovo aranžman koji s MMF-om imamo u redovitim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u FBiH i svakoj općini u Republike Srpske, gdje je ipak lakše, jer je centraliziran sistem i odluke se drugačije donose – rekao je Bevanda u intervjuu za „Nezavisne“.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, za FTV rekao je da se nada da će ipak biti postignut dogovor u vezi s ovim aranžmanom. Dodik je pojasnio da je riječ o kriznom paketu, a ne o redovnim sredstvima.

-Očekivali smo da ćemo imati raspodjelu 60 prema 40 vezano za FBiH i Republiku Srpsku, s tim što bi se pola procenta i sa jedne i sa druge strane dalo Brčko distriktu, koji nije uopšte uključen u ovaj aranžman – izjavio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se