14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH od EU stiže 80,5 miliona evra za rješavanje posljedica epidemije

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da EU ostaje jednako posvećena BiH i usljed zdravstvene krize izazvane epidemijom virusa korona, kada je solidarnost potrebnija nego ikada.

– Iako je EU najveći trgovinski partner BiH i njen najveći donator, naš odnos se ne zasniva isključivo na obostranim ekonomskim pogodnostima, pa čak ni na geografiji ili kulturi, već na temeljnom principu solidarnosti koji je zbližio Evropljane u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U tom duhu danas sarađujemo sa građanima i vlastima u BiH – navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju naglašavase da su zemlje širom svijeta, uključujući i one u Evropi, uvele mjere karantina i ograničenja putovanja da bi spriječile širenje virusa, ali da to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja, te da nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU.

– On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU. BiH je takođe pozvana da, kao i susjedi sa zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme skupa sa državama članicama EU. Sada je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabavki finalizirao – navode ambasadori zemlja članica EU i komandant EUFOR-a.

Zajednički se radi na olakšavanju prevoza robe preko granica, unutar regiona i sa EU.

– Nadamo se da će se sve zemlje regiona pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za uspostavljanje „zelenih koridora“. Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH – navodi se u saopštenju.

Još jedan „mehanizam solidarnosti“, ističu ambasadori, jeste Mehanizam Unije za civilnu zaštitu koji je upravo aktiviran kako bi osigurao nematerijalnu pomoć za BiH iz resursa država članica.

– Svakodnevno smo u kontaktu s vlastima u BiH i aktivno koordiniramo s UN, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), međunarodnim finansijskim agencijama i EUFOR-om. Naš jedini cilj je što brže pružiti konkretnu pomoć direktno građanima BiH – naglašavaju ambasadori.

U saopštenju se podsjeća da je tokom protekle tri sedmice ambasador Zatler u ime EU potpisao s UNDP-om prvi dio finansijskog paketa pomoći od sedam miliona evra.

– Isporuke su već u toku – podijeljeno je 7.500 testova, a 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje će biti dostavljeno do kraja sedmice. Prvih 40 respiratora stiže u aprilu, a ostatak u maju – podsjećaju ambasadori zemalja članica EU.

Pored gorućih zdravstvenih pitanja, ambasadori zemalja članica EU svjesni su koliko je ova situacija teška za ekonomiju u BiH generalno, a posebno za mala preduzeća.

Ambasadori EU u BiH podsjećaju na kampanju kojom se građani pozivaju da ostanu kod kuće kako bi zaštitili najugroženije i pomogli kod usporavanja daljeg širenja korona virusa jer je u suštini riječ o načinu da se ovom društvu omogući borba protiv virusa bez preopterećenja medicinskih radnika i izbjegne kolaps javnog zdravstvenog sistema.

– Dok podržavamo neophodne aktivnosti vlasti u BiH u cilju rješavanja ove krize, od najveće je važnosti održati odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštivanja ljudskih i demokratskih prava svih građana. S tim u vezi, posebno je važno obezbijediti da se prava i potrebe ranjivih grupa u potpunosti poštuju i zadovoljavaju u svjetlu trenutne situacije – navodi se u saopštenju.

Ambasadori država članica EU akreditovani u BiH, komandant EUFOR-a general Rajnhar Trišak i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler napominju da je virus teško pogodio sve, te da će biti pobijeđen zajedničkim djelovanjem, oslanjajući se na evropske vrijednosti saradnje, transparentnosti i solidarnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se