13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ambasadori hvale političare u BiH

Umjesto učestalih kritika i pozivanja na smirivanje tenzija, političari u Bosni i Hercegovini ovih dana od ambasadora raznih zemalja dobiju samo pohvale.

Kako sada vlast u Bosni i Hercegovini može da funkcioniše na svim nivoima i to bez blokada i prepucvanja, jedno je od najaktuelnijih pitanja posljednjih mjesec dana.

Da političari u vrijeme pandemije virusa korona sarađuju onako kako to do sada nije bio slučaj, primijetili su i ambasadori mnogih zemalja, koji su za vrijeme svog boravka u BiH, navikli na potpuno obrnutu situaciju.

Tako je, da su vlasti na svim nivoima u BiH preduzele odlučne i odgovarajuće mjere na prevenciji širenja korona virusa, poručeno i nakon sastanka sa ambasadorim Japana i Njemačke u BiH Hidejukia Sakamota i Margret Ueber, a riječi hvale imao je visoki predstavnik.

Među onima koji su pohvalili saradnju domaćih političara je američki ambasador u BiH Erik Nelson. On je za N1 rekao da su vlasti u BiH rano i pametno reagovale kada je riječ o borbi protiv virusa korona, te da su shvatile da treba zajednički da djeluju za dobrobit građana.

– Mislim da građane ohrabruje kada vide da lideri preuzimaju odgovornost. Više nego ikad potrebna je dobra koordinacija, fokusiranost i jedinstvo i stalno u svojim kontaktima sa liderima širom zemlje to naglašavam – rekao je Nelson.

Prema njegovim riječima, zajednička izjava Predsedništva BiH bila je dobar signal građanima i liderima širom zemlje da je ovo vrijeme za okupljanje jer virus ne poštuje ni granice ni etničku pripadnost, već sve napada.

Pohvale i od Incka

Za razliku od ranije, i visoki predstavnik Valentin Incko u potpunosti podržava koordinisne mjere koje su preduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji korona virusa, saopšteno je prije nekoliko dana iz OHR.

– Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj. Nastavak tijesne saradnje i koordinacije te hitan fokus na ciljanim mjerama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva – navedeno je tada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se