Vlada Srbije pooštrila mjere u borbi protiv koronavirusa

Vlada Republike Srbije donijela je na današnjoj sjednici najnovije odluke koje se odnose na sprečavanje širenja Kovida-19.


Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ta odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova, i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vrijeme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz, o čemu će biti naknadno obavješteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmjenjena je za dan nedjelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, radi kupovine namirnica u samoposlugama ili lijekova u apotekama.

Zabrana boravka u parkovima 

Spisak prodavnica koje će raditi nedjeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Za sve osobe mlađe od 65 godina, period zabrane kretanja mijenja se za subotu kada će kretanje biti zabranjeno od 20.00 do 3 časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namjenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, donijeta je odluka o posebnim mjerama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića.

Zabrana konzumacije hrane u restoranima 

To ne podrazumjeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju djelatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može kupiti hranu i piće da odnese, ali ne može da kupljenu hranu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju djelatnost za vrijeme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće na adresu ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, s ciljem da se zaštite od Kovida-19.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i na druge preduzetnike (kladionice, auto-perionice, igraonice) koji su korisnicima svojih usluga omogućavali da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mjere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobjediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Vlada još jednom apeluje na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mera koje je Vlada donijela kako „bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobjednici“.

Izvor
RTS
Back to top button