9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

U Srbiji još 54 zaražena, ukupno 303 sa korona virusom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ipak na konferenciji da je trenutno 301 zaražen, da je u poslednja 24 sata testirano 94 građana, od kojih je pozitivno na korona virus bilo njih 54. Od tog broja 27 je na bolničkom lečenju a 21 na respiratoru.

Do sada je, prema njegovim rečima, izlečeno i pušteno svojim kućama 15 pacijenata.

Na sajtu covid19.rs navodi se da je do danas u Srbiji testirano ukupno 916 osoba.

On je podsetio da će u Srbiji u roku od dva dana krenuti masovnije testiranje na prisustvo gripa kod onih koji osećaju neke simptome.

Epidemiolog Predrag Kon je povodom snega koji je napadao tokom noći u Srbiji rekao da svi virusi opstaju na niskim temperaturama uprkos pričama da kada je hladno da virusi ne deluju.

– Koliko se zadržava na snegu virus, verovatno duže nego na toplom vremenu, ako je uopšte dospeo do snega. Kako će se ponašati sa snegom, nisam mnogo razmišljao, ali ne vidim da je to nešto tako opasno ako se posle toga temeljno operu ruke, kao i posle svega što se dodiruje, objasnio je Kon.

Na pitanja novinara, infektološkinja Ivana Milošević sa Infektivne klinike u Beogradu navela je da testovi u privatnim laboratorijama nisu na tip virusa covid19 već na prethodno poznate tipove korona virusa i da se testiranje trenutno radi na Torlaku, a uskoro će i na Kliničkom sistemu Srbije.

Povodom slučaja da je preminula žena koja nije imala prethodna oboljenja i da je na respiratoru trenutna osoba od 35 godina, Milošević je rekla da „medicina nije matematika“.

– Kada se povuče crta, nikada nije stroga granica. Kada kažemo stariji, slušala sam iskustva stranih ekspereata i kod njih su stradali najviše stariji i oni koji su imala neka druga oboljenja. Međutim, uvek postoji izuzeci. Bolest je takva da, nažalost, može uvek da iznenadi, objasnila je Milošević.

Epidemiolog Kon je na to dodao da ovi brojevi još nisu strašni imajući u vidu da smo tek u 19. danu, ali da su upozoravajući i da je veoma bitno da se od sada svaki registrovan slučaj korona virusa izoluje.

– Nova stvar je da će prilikom svakog slučaja morati da se testira svaki član porodice i svaki kontakt sa zaraženim, naglasio je Kon.

Da podsetimo, u Beogradu je juče preminula žena starosti 60 godina u bolnici „Dragiša Mišović“, što je treća žrtva korona virusa u Srbiji.

Lončar je rekao da pacijentkinja koja je umrla nije imala druga oboljenja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u Hali 1 Beogradskog sajma pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovane na istovaru i postavljanju 3.000 kreveta za obezbeđenje uslova za prihvat i smeštaj lica sa simptomima virusne infekcije Covid-19.

Ekonomsko-finansijski konsultant Dragovan Milićević rekao je danas da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2020. godini pasti oko 4,5 odsto ako vanredno stanje zbog virusa korona potraje tri meseca.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je objavilo detaljna objašnjenja prva i obaveza radnika i psolodavaca u toku vanrednog stanja.

Vlada Srbije saopštila je da je privrednim društvima, bez obzira na delatnost, dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme iz inostranstva za sopstvene potrebe.

Savez društava psihoterapeuta Srbije organizovao je širom zemlje mrežu psihoterapeuta i psihoterapeuta pod supervizijom, koje građani mogu da kontaktiraju ukoliko osete potrebu zbog novonastale krize.

Građani Srbije će i preko Vibera moći da se informišu o aktuelnostima u vezi sa vanrednim stanjem u Srbiji zbog korona virusa.

Pandemija virusa korona izazvala je obustavljanje industrijskih aktivnosti, što je dovelo do privremenog pada nivoa zagađenja vazduha širom sveta, pokazali su satelitski snimci Evropske svemirske agencije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se