10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Sjeverna Makedonija zvanično ušla u NATO

Prema njegovim riječima, članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe ovoj organizaciji.

On je takođe rekao da će SAD uvijek poštovati povljeu NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica.

Podsjetimo, parlament Sjeverne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma.

Sobranje Sjeverne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO.

Neposredno prije glasanja je predsjedavajući parlamenta Talat Džaferi podsjetio da „put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak“ i simbolično čestitao ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu.

– Put Sjeverne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja donio odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donijelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rješenost za pozicioniranje države u Alijansi – rekao je tada Džaferi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se