Ex-YuVIJESTI

Sjeverna Makedonija zvanično ušla u NATO

Sjeverna Makedonija zvanično je postala trideseta članica NATO-a, njena zastava prvi put će biti podignuta u sjedištu Alijanse 30. marta, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema njegovim riječima, članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe ovoj organizaciji.

On je takođe rekao da će SAD uvijek poštovati povljeu NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica.

Podsjetimo, parlament Sjeverne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma.

Sobranje Sjeverne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO.

Neposredno prije glasanja je predsjedavajući parlamenta Talat Džaferi podsjetio da „put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak“ i simbolično čestitao ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu.

– Put Sjeverne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja donio odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donijelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rješenost za pozicioniranje države u Alijansi – rekao je tada Džaferi.

Izvor
Sputnjik
Tagovi
Back to top button
Close
Close