18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Prebrodite nesigurnost u emotivnom odnosu

Kada nekoga volimo istinski, strah od gubitka voljene osobe nije neuobičajena pojava, međutim, činjenica je da ovaj strah osjećaju samo one osobe, koje se u svom emotivnom odnosu ne osjećaju potpuno sigurno.

Naravno, kada nekog iskreno volite sposobni ste da osjetite promjenu u ponašanju, koja će vas navesti da sumnjate da u vašem odnosu postoji neko treći, ko želi da vam ukrade partnera. Sa druge strane u tim trenucima, posljednje šta treba i smije da se dogodi je da partner primijeti vašu nesigurnost, ili da osjeti kako ga vaše frustracije guše, jer je to upravo ono što će ga natjerati da ode od vas.

Postoji nekoliko koraka koje svakako morate preduzeti kada se osjećate nesigurno da biste se smirili i bili kadri da opet vladate, kako sobom, tako i situaciom.

Argumentujte svoje sumnje

Kada osjetite sumnju u partnera, pokušajte da priberete svoje misli i donesete zaključak o tome šta vas čini nesigurnim. Tek u trenutku kada pred sobom imate određene činjenice, počnite da tražite argumente koji bi mogli da stanu iza njih.

Ako ste na primjer uočili promjenu u partnerovom ponašanju, prisjetite se od kada se promijenio i uporedite to s njegovim ranijim ponašanjem, a onda započnite argumentovanu diskusiju o tome, kako biste stvari istjerali na čistac i ponovo znali na čemu ste.

Ne zasnivajte svoje sumnje na pretpostavkama

Nema ničeg pogrešnijeg, kada se osjećate nesigurno, od stvaranja pretpostavki, koje nemaju čvrstu osnovu. Neosnovane optužbe protiv partnera, ne samo da će vas udaljiti jedno od drugog, njega će gušiti, a vas iscrpiti. Zato je veoma važno da uvijek u svakoj sumnji uključite i glas razuma, a ako se uvjerite da zaista binete s razlogom, otvoreno razgovarajte sa partnerom, postavite pitanje i tražite iskrenost, ali zaboravite na optužbe, jer želite da osnažite i osvježite, a ne da ugušite vaš odnos.

Fokusirajte se na sebe

Umjesto da “razbijate” glavu teorijama zavjere, nakon iskrenog razgovora sa partnerom posvetite se sebi. Ako ste odabrali da vjerujete u njegovu verziju priče, nađite način da pustite sumnje i vratite se u normalu, a onda se okrenite sebi i razmislite, kakva se promjena desila u vama pa ste počeli da osjećate nesigurnost.

Jeste li možda zapali u kolotečinu? Ne osjećate se više atraktivno? Ili samo imate previše slobodnog vremena? Ne dozvolite da vaše nesigurnosti budu kamen spoticanja u vašoj vezi i okrenite se radu na sebi. Vaš partner, a prije svega vi, zaslužujete da uživate u najboljoj verziji sebe, u onoj koja nikada nema razloga za nesigurnost i paranoju, već zrači samopouzdanjem i odvažnošću!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se