9.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Petković: Suspendovati sve rokove u sudskim i upravnim postupcima u Srpskoj

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković predložio je da jedna od prvih uredbi sa zakonskom snagom, koju će da donese predsjednica RS Željka Cvijanović, bude uredba kojom se suspenduju svi rokovi u sudskim i upravnim postupcima i da procesni rokovi ne traju od početka vanredne situacije.

Razlog za to je činjenica da zbog pandemije virusa korona, advokati ne mogu da ispoštuju sve sadašnje zakonske rokove u predmetima koje zastupaju, zbog čega postoji mogućnost da trpe klijenti.

Petković je ovo predložio i kao advokat, u ime Advokatske komore, koja je ranije pokrenula takvu inicijativu. Kako saznaje Srpskainfo, premijer RS Radovan Višković je u završnoj riječi, na današnjoj posebnoj sjednici NSRS, rekao da je ovaj zahtjev u cjelosti opravdan i da će to sigurno da bude jedna od prvih odluka vlasti u vanrednom stanju.

-U protekloj sedmici je uočeno da pojedine sudije kao i voditelji postupka u organima uprave rade, donose sudske odluke i upravne akte, koji se putem Pošta Srpske dostavljaju strankama i advokatima i da se tim odlukama zahtijeva određeno postupanje u ostavljenim rokovima, koje sasvim sigurno svi neće moći ispoštovati, jer su pojedine stranke i advokati u izolaciji, samoizolaciji, ili su na drugi način spriječeni da postupaju, ograničeno je i prikupljanje građe za priznanje određenih prava, te propuštanjem rokova za njih će nastupiti nesagledive posljedice – navodi se u inicijativi Komore.

Zato smatraju da bi bilo neophodno donijeti zakon o privremenim mjerama u vezi sa sudskim, upravnim i drugim javnopravnim pitanjima (kao što je usvojen u Sloveniji) ili uredbu o rokovima u sudskim postupcima sa zakonskom snagom, kao što je donijela Srbija 20. marta 2020. kojim bi se omogućilo zadržavanje toka procesnih rokova u postupcima, kao i zadržavanje toka svih materijalnih prekluzivnih rokova za ostvarivanje prava stranaka.

-U tom smislu Komora je pribavila tekst prijedloga po hitnom postupku zakona o privremenim mjerama u vezi sa sudskim, pravosudskim i drugim javnopravnim pitanjima za sprečavanje širenja prelazne bolesti SARS-Cov -2 (covid-19) koji je bio u pripremi u Sloveniji, i sa određenim izmjenama dostavila 20. marta inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske i Ministarstvu pravde u Vladi RS za donošenje zakona – kažu u Komori.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se