5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Otkrijte tajne ljepote: Ulje avokada

Egzotično ulje avokada će vašoj hladnoćom i vjetrom isušenoj koži, čiju žeđ više ne zadovoljava ni hidratantna krema, vratiti mekoću, elastičnost i zdravi sjaj. Trenutno će „napojiti“ stanice kože antioksidansima, „dobrim“ masnoćama, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama.

Istina je da se na našoj koži ogleda ono što jedemo te da je konzumiranje avokada pametan potez kada je riječ o njezi kože i kose iznutra, ali ni mazanje ne može štetiti!

Ulje avokada ima snažnu okluzivnu formulu, što znači da podstiče regeneraciju stanica te zacjeljenje čak i teških kožnih stanja. Idealno je za osobe koje imaju “temperamentnu” i “ćudljivu” kožu, one u menopauzi, kao i za njegu osjetljive i suve kože.

Ulje avokada dobija se višestrukim procesom. Zreli plodovi se peru, otkoštavaju te im se odstranjuje koža, a pulpa se preša u pastu sličnu guacamoleu. Ona se zatim centrifugira kako bi se ulje odvojilo od pulpe.

Tako dobijeno ulje koje je blago zelene boje, smatra se nerafiniranim. Ulje dobijeno takvim procesom najkvalitetnije je te se može konzumirati za jelo, ali i mazati na kožu.

avokado getty
Fresh avocado sauce, lime and herbs. On wooden background.

Ulje avokada za njegu kože

Možete ga upotrebljavati kao hidratantnu kremu za lice i losion za njegu tijela, posebno nakon brijanja. Dovoljno je da malu količinu ulja utrljate u kožu, od glave do pete, i osjetićete da je koža meka i vlažna. Najbolje je da ga namažete na još vlažnu kožu, nakon tuširanja ili čišćenja lica, jer ulja ne sadrže vodene komponente (kao što je to slučaj s kremama) pa će tu dodatnu vlagu ulje „pospremiti“ i tako produžiti moć vlaženja.

Ovo predivno ulje, porijeklom iz Središnje i Južne Amerike, može zamijeniti i vašu omiljenu kremu za područje oko očiju. Natapkajte ga, u tankom sloju, prije spavanja ispod očiju, a kada se probudite, uočićete voluminozniju kožu i svježiji pogled.

Primjetićete i da se upija brže od popularnog kokosovog ulja, što je posebno važno kada smo u žurbi. A smeta li vam njegov biljni miris, ne brinite se, on će ispariti u roku od oko 20 minuta.

avokado ulje getty
Oil and avocados. On a black wooden background.

Spas za ispucale vlasi

Ulje avokada nezaobilazan je tretman i za neukrotivu, suvu, obojenu kosu koju često prate ispucale vlasi. Probajte ga koristiti umjesto regeneratora ili maske za kosu, ali pripazite na količinu.

Naime, trebaće vam neko vrijeme da odredite optimalnu količinu kapi za vašu dužinu i gustoću kose. Ali, ako vam je i nakon višestrukog iskušavanja takvog tretmana kosa i dalje previše masna i mlitava, ulje koristite kao Indijke.

Jednom nedeljno ili nekoliko puta mjesečno prije pranja kose ulje umasirajte na cijelu dužinu kose, uključujući i tjeme. Zamotajte glavu toplim peškirom, ostavite da djeluje oko sat vremena pa operite kosu šamponom. Po mogućnosti pustite da se kosa osuši na zraku.

Primjetićete da je ulje ukrotilo nestašne pramenove te obuzdalo one neukrotive i grube taman onoliko koliko je potrebno da kosa poput glatkog slapa pada preko ramena.

Savjet za primjenu ulja avokada

Prije korištenja ulja avokada, posebno ako nikada niste konzumirali avokado, ne bi bilo na odmet napraviti alergijski test: malu količinu ulja nanesite iza uha, pričekajte 24 sata, ako se ne razvije nikakva alergijska reakcija, možete uživati u njegovim blagotvornim molekulama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se