8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

ODOBRENO IZRUČENJE „MONSTRUMA IZ ZVORNIKA“: Silovao trudnu Vlaseničanku

Sudija Patrisija Koen iz Federalnog suda u američkoj saveznoj državi Misuri, nakon pregleda dokaza, odobrila je zahtjev za izručenje. “Zahtjev sadrži dovoljno adekvatnih dokaza kako bi se potvrdilo da su ispunjeni uslovi za izručenje Kostjerevca”, navodi se u odluci.

Kostjerevac će biti izručen nakon odluke državnog sekretara SAD-a. Sud BiH je 2015. potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade ABiH u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u logoru u kojem je stražario.

Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve”, saopštili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u SAD-u, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH, saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema napisima St. Louis Post-Dispatcha, čiji je novinar pratio ekstradicijski proces, Kostjerevac je prije 17 godina došao u SAD sa suprugom. Tokom razgovora sa agentima FBI-a, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu video u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije kada su mu drugi to rekli. U autorskoj emisiji „Život priča“ Tanje Vojtehovski, prije dvije godine jedna od gošća je bila i bivša logorašica Anđa Obradović. Ova žena je bila žrtva brojnih tortura, zlostavljanja i višestrukog silovanja u muslimanskim logorima od Zvornika, preko Vlasenice do Srebrenice. Ova žena je zarobljena tokom 1992. samo zbog svoje srpske nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti nakon čega je odvedena u muslimanski logor u selu Bajrići. Anđa je prošla pakao logora koji su držali pripadnici muslimanske TO. Anđa je tu bila zatočena od 18. septembra do 4. oktobra 1992., a za to vrijeme bila je silovana više puta, čak i uprkos tome što je komandi TO Bajrići bilo poznato da je u trećem mjesecu trudnoće. Za silovanje ove Srpkinje direktno se sumnjiči Adem Kostjerevac iz zvorničkog sela Jošanica, koji je stalno nastanjen u jednom gradu u SAD. Uslijed silovanja, Anđa je imala pobačaj, a prilikom njega nije joj pružena medicinska pomoć, iako je imala obilno krvarenje. Krvarenje je zaustavila tek uz pomoć nekih krpa koje joj je donijela jedna mještanka muslimanka. Anđa je takođe izvijesni period zarobljeništva provela i u logoru u Srebrenici koji je bio pod direktnom komandom Nasera Orića. Ovde je proživjela stašne torture i mučenja. Anđa je ispričala kako je uhapšena 17. septembra 1992. godine u Novom Selu kod Zvornika, da bi potom prvo bila odvedena u selo Bajriće i tamo zatočena, a onda “4. ili 5 oktobra” dovedena u “Štalu”. “Kad su me doveli u logor tu su me pljuvali i tukli. U Bajrićima su mi dali dimije i rekli da mi je ime Fata, te me odveli u samicu. Rekli su mi da ću postati muslimanka i da ću im roditi Aliju. Policajac Adem Kosterovac me je silovao i ubio moje još nerođeno dijete. Bila sam trudna. Iživljavali su se na meni”, kazala je Obradović tokom suđenja Hodžiću 2008. i zatražila od tužiteljice da je prestane ispitivati, rekavši da želi što prije otići kući. Anđa je o svojoj tragičnoj sudbini javno svjedočila i u dokumentarnom filmu Dosije Srebrenica. „Teško mi je i bolno. Tukli su me svakodnevno. Imala sam nebrojano mnogo rana i povreda. Šutirali su me u stomak. Jednom su me toliko dugo tukli i iživljavali se na meni da sam počela da plačem i vrištim na sav glas.“  – ispričala je ova hrabra žena. 

Nju je u logoru često ispitivao Dževad Demirović zvani Gumeni. Za vreme jednog ispitivanja Demirović je udarao njenom glavom o drveno kolje zbog čega je zadobila više povreda u predjelu glave. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se