19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

OD VEČERAS PO DŽEPU: Desetine lica ne poštuju izrečene mjere izolacije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštio je danas da je Republički štab za vanredne situacije donio Zaključak da se javno objavljuju imena lica koja prekrše izrečene mjere izolacije, kao i njihovo mjesto prebivališta odnosno adrese stanovanja.

Takođe, Repubublički štab je Zaključkom obavezao lokalne zajednice da u roku od 24 časa na teritoriji svojih lokalnih zajednica obezbjede karantin u koji će biti smještena lica za koja se utvrdi da su prekršila izrečene mjere izolacije.

Ministar Lukač je da je ova mjera donesena, jer se utvrdilo da desetine lica ne poštuju izrečene mjere izolacije, dovodeći u opasnost ne samo svoj život, već i živote svih onih sa kojima je u kontaktu.

Samo u protekla 24 časa od strane policijskih službenika evidentirano je pet prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, a u vezi sa vanrednom situacijom:
-Dana 22.03.2020. godine u 09,50 časova u marketu „AS“ u Omladinskoj ulici u Banjaluci zatečeno je lice V.L., kojem je izrečena mjera izolacije. Licu je uručen prekršajni nalog po čl. 22 Zakona o JRiM.
-Dana 21.03.2020. godine u 11,30 časova u Policijsku stanicu Omarska putem telefona se obratio građanin i prijavio R.C. iz Gornje Omarske, da je 20.03.2020. godine došao iz Republike Slovenije i da je, iako ima zabranu kretanja došao na sahranu komšiji N.D. Na lice mjesta upućena je patrola policije PS Omarska. Licu R.C. uručen prekršajni nalog po čl. 22 Zakona o JRiM.
-Dana 21.03.2020. godine u 13,00 časova, policijski službenici PS Bijeljina 2, su uručili prekršajni nalog iz čl. 22, Zakona o JRM, luci Đ.Đ. iz Bijeljina, jer isti nije postupio po naredbi Epidemiološke službe kojom je naložena samoizolacija na adresi stanovanja, tj. isti se kretao na javnom mjestu 20.03.2020. godine.
– Dana 21.03.2020. godine u 13,30 časova, policijski službenici SOP Skelani, došli su do saznanja da je M.B. iz Skelana, izašao iz kućne izolacije. Upoznat komunalni inspektor, koji treba izdati prekršajni nalog M.B.
– Dana 21.03.2020. godine u 15,00 časova policijski službenici PS Zvornik, po saznanju da se Ž.D. iz Zvornika, ne nalazi u izolaciji, izvršili su provjeru istog, koji nije zatečen na određenoj adresi, a Rješenjem mu je određena izolacija. Obaviještena komunalna inspekcija, koji su nadležni za dalje postupanje.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj je od juče, 21. marta, na snazi zabrana kretanja lica na teritoriji Republike Srpske, kojom je u periodu u od 20,00 časova do 05,00 časova ujutru uveden policijski čas, odnosno svim licima zabranjen je izlazak iz stanova, prostorija i objekata za stanovanje.

Zbog nepoštovanja policijskog časa u Republici Srpskoj, policijski službenici su noćas upozirili 163 građanina koji su zatečeni na ulici, van svojih stanova. Građanima koji ne poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani kretanja, policijski službenici će ubuduće izricati sankciju u skladu sa pozitivnim zakonskim aktima.

Od ukupno 163 upozorena građanina, 90 ih je upozoreno na području Policijske uprave Banjaluka, 30 na području PU Doboj, 26 na području PU Prijedor, 10 na području PU Istočno Sarajevo i 7 na području PU Bijeljina.

Na području Grada Banjaluke noćas, 22.03.2020. godine u 02,30 časova na Bulevaru Milutina Milankovića dogodila se saobraćajna nezgoda sa posljedicama po lica u kojoj je učestvovalo lice D.G. iz Banjaluke, a koji je sletio s puta sa svojim putničkim motornim vozilom marke „BMV“. Prilikom kontrole ovog lica, policijski službenici su utvrdili da je istom od strane inspekcije izdato rješenje u stvaljanju u karantin i pod zdravstveni nadzor. Protiv lica D.G. biće pokrenut prekršajni postupak po članu 174. stav 2. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i članom 22. Zakona o javnom redu i miru.

Ministar Lukač je apelovao na građane da poštuju ove mjere, navodeći da će od večeras policijski službenici početi da primjenjuju represivne mjere, odnosno izriču sankcije u skladu sa pozitivnim zakonskim aktima.

Apelujemo na građane da poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i nadležnih inspekcijskih službi, saopštava MUP RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se