5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Njujork postaje najveće žarište korona virusa na svijetu

Jedan od hiljadu Njujorčana već je zaražen, što znači da se virus širi brže nego u Italiji i Iranu.

Grad Njujork je novi epicentar zaraze korona virusom, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim dijelovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv korona virusa, dr Debora Briks.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, izuzetno posjećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice. Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smjesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedjeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Kovida-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Predsjednik SAD naredio je slanje velikog kontingenta sredstava za zaštitu od korona virusa (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rješenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije lijeka za malariju i antibiotika, koja se pokazala uspješnom na drugim mjestima u svijetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek poslije dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade prije 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savjetuje da ostanu kod kuće. 

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se