20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nije sve za svakog: Trening prema obliku vašeg tijela

Lični trener mnogih svjetskih zvijezda Met Roberts kaže da se žensko tijelo dijeli na četiri oblika – jabuka, kruška, pješčani sat i oblik cjevčice. Danas vam donosimo najbolje treninge za njih.

Da biste oblikovali svoje tijelo, neophodno je prvo da odredite koji oblik imate, te da prema njemu odredite način vježbanja. No, bez obzira na oblik vašeg tijela, preporučuje se da mjesec dana ne konzumirate alkohol, te da smanjite unos mliječnih proizvoda (osim kao dodatak čaju ili kafi) i šećera.

Kruška: Većina mase je na kukovima i na butinama

Šta da radite: Intervalne treninge visokog intenziteta jer ćete njima podstaći metabolizam da brže sagorijeva masti. Vježbama za gornji dio tijela definisaćete ruke i ramena.

Šta ne treba da radite: Vježbe za jačanje donjeg dijela tijela jer ćete tako samo ojačati butine i zadnjicu. Donji dio tijela možete da držite u formi iskoracima i čučnjevima.

Roberts savjetuje: Idite u šetnju i pronađite uzbrdicu, trčite do vrha i polako se spustite dole. Ponovite nekoliko puta. Ili pronađite mjesto gdje ćete minut trčati najbrže što možete, a onda dva minuta sporo hodati. Tako ćete se dobro izmoriti i sagorjeti puno masnih naslaga.

Jabuka: Najveća prednost su noge. Žene koje imaju tijelo u obliku jabuke imaju malu zadnjicu, a više masnoća na rukama i trupu

Šta da radite: Intervalne treninge i duge kardio treninge da biste postigli ravnotežu sagorjevanja masnoće i tonusa. Fokusirajte se na trbušne mišiće i oblikovanje donjeg dijela tijela uz pomoć tegova.

Šta ne treba da radite: Izbjegavajte intenzivne vježbe za gornji dio tijela jer ćete ojačati dijelove koji su vam ionako dominantni.

Roberts savjetuje: Ovakve žene imaju odlične noge i malu zadnjicu. Možete mnogo da radite na nogama jer one nikada neće biti previše jake, i na smanjivanju struka, zato radite vježbe za trup.

Pješčani sat: Razvijenije grudi i zadnjica, a uzak struk

Šta treba da radite: Trčite, vozite bicikl i radite duge kardio vežbe. Radite trening kojim se oblikuje celo tijelo, kao što je kružni trening.

Šta ne treba da radite: Nemojte da pokušavate da se riješite oblina, radite na tome da ih oblikujete. Pazite na ishranu jer su ove žene sklone debljanju.

Roberts savjetuje: Radite na tome da struk ostane uzak, sa vežbama za torzo i dugim kardio vježbama. Opasnost kod ovog oblika tijela je da se težina rasporedi svuda ako dobijete na kilaži.

Oblik cjevčice: Male grudi i pozadina sa slabo definisanim strukom

Šta treba da radite: Povećajte unos kalorija da biste izgradili mišiće i radite na oblinama. Podijeljeni treninzi su najbolji za ovaj oblik, jer ćete svaki put raditi na drugom dijelu tijela.

Šta ne treba da radite: Smanjite kardio vježbe. Umesto toga radite vježbe snage da biste oblikovali tijelo.

Roberts savjetuje: Žene obično teže ovom obliku tijela, dok one koje ga imaju nisu najsrećnije, jer nemaju obline. Da biste dobili obline, morate da dodate mišićnu masu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se