-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Još jedna žrtva korona virusa u Srbiji! Kreće masovno testiranje!

Još jedna ženska osoba preminula je danas u Srbiji od posledica korona virusa, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanaka kriznih štabova i kineskih lekara.

Predsednik Vučić obratio se javnosti nakon sastanka kriznih štabova sa kineskim lekarima, koji su prekjuče stigli u Srbiju, zajedno sa medicinskom opremom, donacijom NR Kine.

– Pre nešto više od sat vremena preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u KBC Dragiša Mišović. Ona je treća žrtva. Nije imala tešku kliničku sliku. Broj obolelih se povećava iz dana u dan zbog loše metodologije u kojoj smo davali dva puta dvevno informacije, sada ćemo jednom u 15 sati kao ostale evropske zemlje. Do sada smo se trudili uz nadzor ne samo lekara nego naših stručnih ljudi da tu pandemijsku krivu samo nekako usporimo da ne dođe do eksponencijalnog rasta, ali nismo suštinski napali virus – rekao je Vučić

– Mi smo razgovarali o tri stvari danas. Jedna je kako da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo virus. Druga, koje su dodatn mere koja država mora da preduzme da obavljaju svoj posao lekari, i ekonomske mere – šta ćemo uraditi da olakšamo krizu – rekao je Vučić.

Kreće masovno testiranje

Krenućemo na masovna testiranja, rekao je Vučić, što će biti promena principa rada.

– Što se prve teme tiče, suština je u sledećem. Promenićemo svoj pristup i politiku. Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Zašto ovo radimo? Zašto je ovo potpuna promena pristupa sada? Mnoge zemlje u Evropi su se trkale kako da odigraju politički. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Šta kažu kineski lekari? To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecati po milimetar gangrene, a ona se širi… Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo proširivati policijski čas – rekao je predsednik.

O hlorokinu, potencijalnom leku za COVID 19

Vučić je govorio i o hlorokinu, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19.

– Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još – rekao je on.

Inače, u Srbiji je do 15 časova 23. marta registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19. U odnosu na prethodni izveštaj testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi virusom korona.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih 8 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Danas do 15 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se