5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Japanski premijer: Postignuta saglasnost o odlaganju Olimpijskih igara

TOKIO — 

Domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, Japan, i Međunarodni olimpijski komitet usaglasili su se o odlaganju ljetnjih Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa. Igre je trebalo da se održe u Tokiju tokom jula i avgusta 2020. godine.

Saglasnost o odlaganju postigli su Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), i Šinzo Abe, premijer Japana. Kao novi termin mogućeg održavanja olimpijske sportske smotre pomenuto je ljeto 2021. godine.

To je prvi put da je ljetnja olimpijska sportska smotra odložena tokom svoje istorije duge 124 godine. Olimpijske igre nisu održavane u godinama trajanja Prvog i Drugog svetskog rata.

“Zamolili smo gospodina Baha da razmotri odlaganje na oko godinu dana kako bi bilo moguće da se sportisti nadmeću na najbolji moguči način. Kao i da taj događaj bude bezbedan za publiku“, poručio je japanski premijer Abe nakon razgovora sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

“Predsednik Bah se u potpunosti saglasio sa predlogom“, dodao je Abe.

Međunarodni olimpijski komitet se još nije zvanično oglašavao povodom najava japanskog premijera. Zvaničnici MOK-a trebalo bi da se sastanu u utorak.

Japan je u organizaciju Igara uložio dvanaest milijardi dolara. To nije jedini masovni sportski događaj koji je odložen – ranije su donete odluke o pomeranju održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu i trka Formule 1, piše agencija Rojters.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se