15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Grujić: Srednjoškolci su ozbiljno shvatili situaciju

Prošla je prva sedmica u kojoj se i u srednjim školama primjenjuje novi vid nastave, tj. nastava na daljinu. Tim povodom razgovarali smo sa jednim od direktora zvorničkih srednjih škola,Goranom Grujićem koji je na čelu JU Tehnički školski centar u Karakaju .

Protekla je prva sedmica nastave na daljinu, kakvi su Vaši utisci?

Nakon ovih nekoliko dana nastave na daljinu može se reći da su nastavnici i učenici ovakav način održavanja nastave prihvatili mnogo bolje i spremnije nego što se očekivalo. Veoma ozbiljno se pristupilo pripremama iako smo imali samo 3 dana od momenta donošenja odluke o izvođenju nastave na daljinu za srednje škole do početka izvođenja iste.
Sistem dobro funkcioniše, postoji nekoliko modela za realizaciju nastave. U JU Tehnički školski centar Zvornik nastava se izvodi uz pomoć viber grupa koje su formirane za svako odjeljenje. Nastavnici u skladu sa važećim rasporedom komuniciraju sa učenicima. Naravno tu su i mejl adrese nastavnika, Google classsroom i drugi servisi koje nastavnici koriste ali je glavna komunikacija preko vibera.

Kakva je reakcija učenika novi način rada?

Učenici su veoma aktivni tokom komunikacije preko vibera, šalju mejlove nastavnicima. Može se reći da su neki učenici čak aktivniji tokom nastave na daljinu nego u školi. Sveukupno gledano učenici su veoma ozbiljno shvatili situaciju, te prihvatili poziv škole i ministarstva da zajedno sa nastavnicima ovu školsku godinu završe uspešno i na zadovoljstvo svoje i svojih roditelja.

Smatrate li da će ovaj vid nastave uticati na kvalitet znanja koje djeca treba da usvoje i na koji način?

Bez obzira na sve prednosti modernih tehnologija postoje segmenti u nastavi koji se jednostavno ne mogu realizovati na ovaj način. To se najviše odnosi na laboratorijske vežbe i praktičnu nastavu kao ključni dio nastave u trogodišnjim zanimanjima. Međutim, s obzirom na činjenicu da učenici imaju praksu u firmama 2 od 3 školske godine, 2 do 3 dana sedmično, smatramo da nedostatak prakse u ovih par mjeseci neće mnogo uticati na njihove kompetencije.

Smatrate li da se nastavni kadar dobro snašao u novonastaloj situaciji i kako škola kao instituacija uopšte funkcioše u ovakvim okolnostima?

Novonastala situacija pokazala je da nastavnici u osnovnim i srednjim školama itekako imaju potrebno znanje za rad uz pomoć modernih tehnologija. Naravno, kolegama koji imaju bilo kakve poteškoće u radu na raspolaganju uvijek stoje stručni saradnici i uprava škole. Bez obzira na trenutnu situaciju, škola radi, izdajemo potrebna dokumenta građanima, naravno uz strogo poštovanje mjera propisanih od strane Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i Gradskog štaba za vanredne situacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se