10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

FIBA mijenja pravila od 1. oktobra

FIBA je objavila da će se počevši od 1. oktobra, košarka na njenim terenima igrati po novim pravilima.

Za razliku od posljednjeg puta, kada su Pravila igre značajno mijenjana, sada je više riječ o „kozmetičkim“ izmjenama, koje su u FIBA donijeli u komunikaciji sa igračima i trenerima.

Recimo – dopunjen je Član 5 koji se bavi povredama igrača, koji je do sada podrazumijeveo da igrač kome se ukaže ljekarska pomoć na terenu, mora da bude zamijenjen. Sada je precizirano da ta pomoć može da dođe od doktora, trenera ili bilo kog pratioca ekipe, igrač mora da bude zamijenjen. Postoji ograničenje ovog pravila, gdje se kaže da igrač može da ostane u igri samo ako tim nema petoricu za igru spremnih igrača.

Dopunjen je i Član 15, koji se tiče igrača u akciji šutiranja, kako bi se napravila razlika između takozvane „kontinuirane kretnje” i normalnog šuta – na primjer skok šuta.

Promijenjen je i Član 33 – Cilindar, on na zahtjev igrača i trenera, kako bi se proučile situacije u kojima igrač odbrane ulazi u cilindar napadača sa loptom. U ovim slučajevima često dolazi do laktanja, kao i „flopinga” i sličnih akcija koje kvare sliku igre.

Preciziran je i Član 35, koji se tiče dosuđivanja obostrane greške, kao i Član 37, koji se tiče dosuđivanja nesportske greške.

Malo su promijenjena i zaduženja pomoćnih sudija, pa je zapisničar „rasterećen”. Takođe, uvedene su novosti u rukovođenju „Instant riplej sistema“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se