15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Epidemija u Njujorku „astronomska“, poziv građanima na samoizolaciju

Broj zaraženih koronavirusom u SAD rapidno raste, registrovano je više od 50.000 oboljelih, a nešto više od 25.000 je u državi Njujork, oko 16.000 u samom gradu od osam miliona stanovnika.

U SAD su do utorka poslije podne od Kovida-19 preminule 704 osobe, a samo u državi Njujork 218.

Najviše zaraženih je u starosnoj dobi od 18 do 44 godine, 46 odsto, slijede oni od 44 do 64 kojih je 33 odsto i 19 odsto starijih od 65. Muškaraca je 57 odsto, a starijih od 50 godina je ukupno 58 odsto.

Vlasti su porast broja zaraženih nazvale „astronomskim“, od svih koji su nedavno doputovali u grad traži se da u samoizolaciji provedu 14 dana.

Veliki problem je u Njujorčanima koji su zbog straha od virusa odlučili da napuste grad.

Odlaze na Long Ajlend, gdje mnogi imaju vikendice, ali i na Floridu. Procjenjuje se da jedan od hiljadu njih u sebi nosi virus, što može dodatno da raširi epidemiju u SAD.

Epidemiolozi kažu da je broj zaraženih u Njujorku osam do deset puta veći nego u drugim dijelovima zemlje.

Guverner države Njujork Endru Kuomo pozvao je Bijelu kuću da primjeni Ukaz o odbrambenoj proizvodnji (Defence Production Act) kako bi naredili vanrednu proizvodnju respiratora.

„Državi Njujork potrebno je 30.000 respiratora, a FEMA nam šalje 400“, zavapio je Kuomo.

„Šta ja da radim sa 400 ventilatora kada mi treba 30.000? Da izaberem 26.000 ljudi koji će umrijeti zato što ste mi poslali samo 400 respiratora.“

Pojavio se i izvještaj po kome je baš Kuomo prije pet godina sprečio kupovinu više hiljada respiratora ocjenjujući da to nije prioritet zdravstvenog sistema u državi.

„Ne krivim ga ni za šta, ali ne bi trebalo ni on da govori o nama. Treba sam da se pobrine za svoje respiratore“, poručio je predsjednik Tramp guverneru Njujorka.

Vjeruje se da su razlozi za brzo širenje virusa u Njujorku velika gustina stanovništva, ali i to što su se mnogi Njujorčani koji žive ili su boravili u Aziji vratili u grad kada je tamo počela epidemija. Neki od njih donjeli su i koronavirus.

Asošijejted pres javlja da po pretrpanim njujorškim bolnicama odzvanja kakofonija kašlja, da su kreveti ubačeni gdje god je to moguće, a da je medicinsko osoblje već iscrpljeno iako epidemija nije ni blizu vrha.

Zdravstveni sistem je pred kolapsom, sve više je oboljelih koji bi morali na intenzivnu njegu, a tamo mjesta nema.

Jedan ljekar rekao je za AP da su se prije samo nedelju dana smijali na mogućnost da im se dogodi ono što se događa u Italiji, a da sada baš takav scenario imaju.

Guverner Kuomo rekao je da će vrh epidemije stići brže i da će biti mnogo viši nego što su oni predviđali.

Prva procjena bila je da je državi potrebno 110.000 kreveta, a sada je jasno da im treba najmanje 140.000, rekao je Kuomo.

Škole u državi ne rade od 15. marta, nastava se odvija onlajn, a najavljena je i redukcija gradskog saobraćaja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se