15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Nove mjere: Dobna granica se pomjera…

Istakao je i kako je svjestan da dolazi proljeće i lijepo vrijeme, te da će građanima biti teško izdržati u izolaciji, ali da će morati ukoliko žele da se ovo stanje završi što prije.

„Rekli su mi da moramo izdržati još dvije do četiri sedmice i da će se onda stanje poboljšati. Ukoliko ovo bude trajalo do maja, treba se proglasiti završetak školske godine i privesti kraju nastava na ovaj način, te naći adekvatan način provjere znanja, kazao je Dodik, te pohvalio medicinske radnike, ali i sve one koji se u ovom teškom vremenu izlažu kako bi pomogli drugima.

Mjera zabrane ulaska stranih državljana, kazao je, pokazala se kao dobra jer nemamo masovne dolaske u državu, te dodaje kako je sistem kontrole inspekcija na granicama do prije dva – tri dana bio lošiji, ali i to se popravlja.

– Moramo pomoći i poljoprivrednicima da zasiju što više, a za njih imamo pakete pomoći. Vlada RS-a će svima koji zasiju i kupe nova sjemena po 50 posto troškova refundirati. Podržaćemo i ljude koji nisu u sistemu gazdinstava, a koji će sijati, poručio je.

Moramo pomoći i poljoprivrednicima da zasiju što više, a za njih imamo pakete pomoći. Vlada RS-a će svima koji zasiju i kupe nova sjemena po 50 posto troškova refundirati. Podržaćemo i ljude koji nisu u sistemu gazdinstava, a koji će sijati, poručio je.

Kaže kako je na svako novo žarište reagovati brzo i rigorozno, ali kako je sve neizvijesno jer se stanje mijenja iz sata u sat.

Oštro je govorio o Centralnoj banci, te istakao kako je ona „potpuno nezainteresovana za plaćanja prema vani“, zbog svog radnog vremena.

– U Srbiji, naprimjer, u sred noći možete izvršiti plaćanje prema vani, dok kod nas to ne možete. Zbog toga često nismo u mogućnosti da kupimo respiratore ili neku drugu medicinsku opremu, a nas niko neće čekati, oni to prodaju drugima onda, istakao je.

U ponedjeljak će, kaže, obnoviti mjeru prekida škole, a donijeće se mjera da penzioneri mogu, naprimjer, utorkom i petkom izaći od jedan do tri sata da obave sve što trebaju, ali će zamoliti ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Takođe, smatra da se dobna granica treba pomjeriti na osobe do 70 ili 75 godina, zbog sjetve koja dolazi, a „uglavnom su oni koji siju starije osobe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se