5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Dodik: Minimalni budžet Fonda solidarnosti 500 miliona KM, preuzećemo plate i doprinose u uslužnom sektoru

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će Fond solidarnosti imati minimalni budžet od 500 miliona KM koji će sigurno biti dio prihoda iz budžeta Republike Srpske i drugih javnih računa.

-Republici Srpskoj će do kraja aprila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez ikakvih uslovljavanja i ograničenja biti doznačeno oko 75 miliona evra. Računamo da ćemo dobiti i oko 50 miliona KM iz različitih fondova EU – istakao je Dodik.

On je rekao da očekuje da će iz budžeta Srpske u Fond solidarnosti biti usmjereno oko 100 miliona KM, te da će putem emisije obaveznica i zapisa biti obezbijeđeno novih 200 do 300 miliona KM.

-Biće mobilisana sredstva da bismo kreirali Fond za brzi početak oporavka nakon proglašenja prestanka epidemije, da krene privreda i život i da se saniraju gubici – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, uslužni sektor, odnosno ugostiteljstvo i svi subjekti koji su zatvoreni odlukama Vlade usljed pojave virusa korona isplatiće pune plate a Vlada će na sebe preuzeti doprinose.

-Ako ne budu radili ni u aprilu preuzećemo i plate i doprinose u tim sektorima. Razgovaraćemo o tome kako ćemo intervenisati iz fonda za oporavak privrede koji ćemo formirati. Ne mogu da kažem da ćemo nulirati gubitke, ali bitno ćemo uticati da se osoposobe da se krene dalje. Prihvatićemo dio dugova koje građani i privatna i javna preduzeća imaju prema bankama i to će Republika Srpska uzeti na sebe kao dio javnog duga – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska nema Centralne banke koja može emitovati novac za pomoć stanovništvu od virusa korona kako to rade neke druge zemlje.

-Republika Srpska mora da računa na tekuće prilive, te da pokušamo da obezbijedimo sredstva u razgovoru sa važnim državama i bankama. Dio očekivanja imamo od naših prijatelja kao što su Srbija i Rusija – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska za vrijeme poplava imala cijeli budžet direktne štete, ali je uspjela fenomenalno da riješi tu situaciju, pomogla stanovništvo putem vaučera, te da se na isti način razmišlja pomoći i kada je riječ o posljedicama u vezi sa krizom zbog pojave virusa korona.

Dodik je rekao da će tržište Republike Srpske biti snabdjeveno i da neće biti nikakvih zastoja sa isporukom brašna, ulja, šećera, sredstava za higijenu, ali da se mora omogućiti da ljudi imaju plate i da mogu da kupuju te namirnice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se