izbor urednikanaslovnaVIJESTI

Dodik: Hvala Srbiji na spremnosti da pomogne Srpskoj

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija spremna da pomogne Republici Srpskoj i BiH, kada je riječ o osnovnim životnim namirnicima, kao i o lijekovima i medicinskom materijalu, u borbi protiv virusa korona.

– Zahvalan sam predsjedniku Vučiću, sa kojim sam danas imao priliku da razgovaram o raznim modalitetima saradnje i pomoći, koja je potrebna Republici Srpskoj i BiH, kako bi se suočila i sanirala probleme u vezi sa virusom korona – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalio je na susretljivosti, koja je vidljiva u Srbiji, ističući da je Vučić vodio računa o tome da se cijelo tržište BiH pokrije sa onim što ima Srbija – pšenica, kukuruz i ostale stvari koje mogu da se daju.

– Mogu da kažem, da će zahvaljujući takvom odnosu, i FBiH i Republika Srpska imati dovoljno pšenice i kukuruza i soje za proizvodnju određenih koncentrata, te da nije problem da se brašno uvozi iz Srbije, kao ni ulje – rekao je Dodik.

On je naveo da se razgovaralo o tome da se deblokira izvoz za jednu firmu iz Sombora, koja ima količine ulja neophodne za proizvodnju za šest mjeseci za cijelo tržište BiH, te da ni šećer neće biti problem.

– I to je ono što Srbija može. Mislim da nema nijedan problem i da ga nećemo imati ni u narednih šest mjeseci, i da ovakva situacija ostane – rekao je Dodik.

On je naveo da će fabrika iz Sombora, koja na lageru ima sirovo sojino ulje i suncokretovo ulje, i koja ima suncokret, moći da isporuči tu robu „Bimalu“ iz Brčkog, koji je opet sposoban da obezbijedi svu neophodnu količinu za narednih šest mjeseci za snabdijevanje uljem cijele BiH, ne samo Srpske.

Prema njegovim riječima, u Hercegovini i Trebinju već isporučuju brašno koje je neophodno za konditorsku industriju koja tamo postoji.

Dodik je rekao da se dugi aspekt razgovora odnosio na medicinsku opremu i materijali, gđe je Srbija u sličnoj poziciji, ali da će Srpska i FBiH ispostaviti zahtjeve šta im je potrebno.

– Ne bi trebalo da bude problema. Već sam razgovarao o tome da se u toku dana sagleda sve ono što je moguće da Srbija iz vlastite proizvodnje, nesmetano doznači u Republiku Srpsku i BiH, da to se nastavi – rekao je Dodik.

Treći aspekt razgovora je, rekao je Dodik, bio o tome što se Srbija pokazuje kao lider u smilsu obezbjeđivanja pomoći koja, prije svega dolazi iz Kine, gđe su ključni respiratori, maske, kombinezoni za zdravstvene radnike, pa čak i i potrošni materijal koji ide uz respiratore.

„Vidjeće se na koji način se može pomoći i tu će se naći neka moguća vrsta pomoći – rekao je Dodik.

On je rekao da je Vučić još dok je trajao sastanak razgovarao i sa predsjednikom Privredne komore Srbije, ministrom poljoprivrede i koji će već u toku dana da ga obavijestiti o količinama koje je Srpska potraživali da ima u narednom vremenu.

– Hoću da kažem da s ove strane, što se tiče Srbije, imamo otvorena vrata, kao i ranije, neće biti zastoja ni za druge materijale i robe kao što su gnojivo, stočna hrana, sve u skladu sa onim što Srbija može da stavi na raspolaganje – rekao je Dodik.

On je rekao da ostaje da će Srbija prihvatiti ako bude nekih težih slučajeva bolesnika od virusa korone iz Srpske, ali da na svu sreću Srpska toga još nema, mada to ostaje otvorena mogućnost kada do toga dođe.

Što se tiče respiratora, Dodik je rekao da su se dogovorili da ono što Srbija nabavlja, da poveća sa nekih 10 odsto zahtjeva i za Srpsku, jer ona ima lakše dostupna tržišta.

– Vjerujem da će s ove strane doći jedan značajan broj. Sa onim što mi imamo, u toku je nabavka 20 respiratora, ukupno imamo 92 u Republici Srpskoj. Kada bi nabavili još jedno 100 ukupno na različitim stranama, osposobili naše centre, prema procjeni stručnjaka, to bi bio neki optimalni nivo sa stanovišta braja stanovnika koji imamo – rkeao je Dodik.

On je naveo da vjeruje da će Srpska u narednih sedam do osam dana nabaviti sigurno negđe do 50 respiratora.

– Stvari se odvijaju u okviru dogovora. Naravno mi poštujemo potrebe Srbije i ono što je mogućnost da se nama stavi na raspolaganje, to nesmetano ide – rekao je Dodik.

On je naveo da se sa Vučićem dogovorio da se vide idući vikend i ponovo sagledaju koje su potrebe.

Izvor
RTRS
Tagovi
Back to top button
Close
Close