18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Stvoriti uslove za povećanje plata

BANJALUKA – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je namjera Vlade Srpske da stvori povoljne uslove i realne mogućnosti za povećanje plata.

Petričević je podsjetio da je već izvršeno poresko rasterećenje rada kroz povećanje neoporezivog dijela plate sa 200 na 500 KM, te tako povećane plate svim zaposlenima u Republici Srpskoj.

„U 2019. godini izmjenama zakona nastavljeno je sa sprovođenjem mjera i reformi, a jedna od najznačajnijih je Zakon o podsticajima u privredi, čiji je cilj povećanje plata radnika u realnom sektoru. Pravo na podsticaj se ostvaruje u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini. Prvi zahtjevi će se podnositi početkom 2020. godine“, rekao je Petričević za „Nezavisne novine“.

On je istakao da je rano govoriti o konkretnim efektima koji se očekuju od primjene ovog zakona, ali da vlada veliko interesovanje poslovne zajednice za podsticajne mjere propisane ovim aktom.

Govoreći o tome koliko je realno da do kraja ove godine prosječna plata u Srpskoj bude 1.000 KM, Petričević je istakao da je evidentno značajno povećanje plata.

„Prosječna plata u julu 2019. godine iznosila je 912 KM i veća je za 7,1 odsto nego u istom mjesecu prethodne godine, kada je bila 848 KM. Ovi ekonomskih parametri nisu u potpunosti zadovoljavajući. Želimo da prosječna plata ima trend rasta, odnosno da ide uzlaznom putanjom. Takođe, želimo da se stopa nezaposlenosti smanjuje kroz povećano zapošljavanje u privredi. Tek tada ćemo biti spremni da izjavimo da smo ostvarili značajne ekonomske uspjehe“, kaže Petričević.

Govoreći o najavljenom donošenju registra podsticaja, on je naveo da je cilj da bude obezbijeđen jasan i sveobuhvatan pregled planiranih, odobrenih i realizovanih podsticaja privredi Republike Srpske, i to na republičkom i na lokalnom nivou.

„Formirali smo radnu grupu, izvršili mapiranje svih dostupnih posticaja, te izradili, usaglasili i usvojili pravni okvir na njegovu izradu. Podaci o podsticajima bi se unosili u registar putem jedinstvene elektronske i standardizovane aplikacije instalirane u svim republičkim organima i jedinicama lokalne samouprave“, naglasio je Petričević.

Prema njegovim riječima, neophodno je obezbijediti kvalitetno softversko rješenje za čiju izradu je Ministarstvo privrede i preduzetništva apliciralo za donatorska sredstva kod USAID-a, budući da potrebna sredstva prevazilaze budžetske mogućnosti ovog resora.

„Ministarstvo je realizovalo sve planirane aktivnosti u vezi sa izradom registra podsticaja i trenutno se njegova puna realizacija prolongira do momenta kada će biti obezbijeđena finansijska sredstva za izradu softverskog rješenja“, kaže Petričević.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se