15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Smrtna kazna pred brisanjem iz Ustava Srpske

BANJALUKA – Odredba u Ustavu Republike Srpske kojom je propisana smrtna kazna za najteže oblike teških krivičnih djela uskoro bi mogla biti obrisana nakon što se o ustavnosti postojanja smrtne kazne 4. oktobra ove godine izjasni Ustavni sud BiH.

Zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike Srpske uputili su polovinom ove godine delegati iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske, pišu „Nezavisne novine“.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da je za očekivati da će Ustavni sud BiH uvažiti apelaciju.

„Najbitnije je da se smrtna kazna ne izriče u Srpskoj već duže od 25 godina, a nije je ni bilo nikada moguće izreći, jer ona nije predviđena krivičnim zakonom. Ona je samo jedna kategorija koja se navodi u Ustavu, ali se ne primjenjuje“, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj postoji konsenzus o tome da je smrtna kazna neustavna kategorija i da treba ići u pravcu izmjene Ustava, ali izmjena Ustava je komplikovana procedura.

„Potrebno je postići širi konsenzus i narodnih poslanika, tako da se ne može očekivati da to bude ni lako ni brzo, ali u svakom slučaju treba ići u izmjene Ustava u tom smjeru“, pojasnio je Petković.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda DŽevad Mahmutović kaže da je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Ustava posljedica izvještaja koje je uputila Evropska komisija u Mišljenju o kandidaturi BiH za članstvo u Evropskoj uniji u kojem je navedeno da smrtnu kaznu treba izbrisati iz Ustava Srpske.

„Očekujem da će Ustavni sud BiH prihvatiti našu apelaciju i da te odredbe koja reguliše postojanje smrtne kazne u Ustavu više neće biti. To nema nigdje u Evropi i očekujem da će biti izbrisana i iz Ustava Republike Srpske. Naš zahtjev Ustavnom sudu BiH ide u pravcu da se ova odredba u Ustavu obriše odmah nakon odluke“, kaže Mahmutović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da parlament i Srpska nisu krivi što je smrtna kazna još u Ustavu, istakavši da su za njeno postojanje odgovorni Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i Kancelarija visokog predstavnika.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se