13.1 C
Zvornik
28. септембра 2022.

Republika Srpska najbolji prijatelj Izraela u Evropi

BEOGRAD – Predsjednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva iz Jerusalima Majkl Frojnd izjavio je da i danas vjeruje da je Republika Srpska najbolji prijatelj Izraela u Evropi, te da Srbija „raste u očima Izraelaca u različitim oblastima“.

„To je još jedan izraz bliskih odnosa između Jevreja i Srba“, rekao je Frojnd za beogradsku „Politiku“.

Frojnd, koji je i novinar „DŽeruzalem posta“ i autor knjige o Srbiji i Srbima „Fundamentalno Frojnd“, navodi da raste interesovanje Izraelaca za duboke istorijske veze dva naroda i podsjeća da je Srbija prva zemlja koja je 1917. godine priznala Balfurovu deklaraciju i buduću državu nazvala Izrael.

Istakavši da je pitanje Kosova i Metohije savršen primjer nečega što Srbija i Izrael imaju zajedničko, Frojnd je naglasio da Srbija ima svako pravo da postojano brani suverenitet i da ne treba da poklekne pod pritiscima.

„Za Srbe je Kosovo kolijevka vaše civilizacije i veliki dio međunarodne zajednice ignoriše istoriju, istinu i zove vas okupatorima. Slično tome, za Izrael i jevrejski narod, Jerusalim, Judeja i Samarija /koju svijet zove Zapadna obala/ su kolijevka naše civilizacije“, rekao je Frojnd.

Napominjući da je mnogo pritisaka iz međunarodne zajednice da Tel Aviv promijeni stav o nepriznavanju samoproglašenog Kosova, Frojnd je istakao da Izrael stoji uz Srbiju u ovom pitanju i vjeruje da će tako biti i dalje.

Frojnd, koji već nekoliko godina piše o Jasenovcu, istakao je da pokušaji da se izvrši revizija istorije ne smiju da uspiju i da nikada nije kasno boriti se za vidljivost događaja od prije osam decenija.

On je naveo da mnogi u Izraelu ne znaju za Jasenovac, Aušvic Balkana, te da je zato značajno da ono što se desilo u Jasenovcu ne bude zaboravljeno, izbrisano i minimalizovano.

„Ukoliko dignemo ruke od svega, onda će revizionisti uspjeti u onome što rade. Moramo da udvostručimo naše napore da obrazujemo javnost, nastavljajući da objavljujemo istinu, a tome će doprinijeti i međunarodna konferencija posvećena Jasenovcu koja će 19. novembra biti održana u Jerusalimu“, rekao je Frojnd.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se