15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Radović: Afirmisati pješačenje i vožnju bicikla

DOBOJ – U Doboju je danas, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, za saobraćaj zatvoren dio Ulice Svetog Save i organizovan prigodan obrazovni i kulturno-zabavni program za učenike dobojskih osnovnih škola, djecu iz vrtića i korisnike Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović pozdravio je to što grad Doboj i ove godine, zajedno sa drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj, obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti koja se ove godine održava pod sloganom „Krećimo se zajedno“ .

On navodi da je cilj manifestacije da se afirmišu pješačenje, vožnja bicikla, korištenje javnog prevoza, kako bi se uticalo na to da lokalne zajednice budu po mjeri građana, a ne automobila.

„Grad treba da postane prijatniji za život, sa manje izduvnih gasova, buke, zagađenja životne sredine i, naravno, sa manje saobraćajnih nezgoda“, rekao je Radović i dodao da se to može postići obezbjeđivanjem pješačkih i biciklističkih površina.

Radović kaže da su ove manifestacije jedan od koraka u postizanju krajnjeg cilja – što manjeg korištenja automobila kao prevoznog sredstva u gradu.

Sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić ukazao je na važnost rada sa najmlađima kako bi se blagovremeno vaspitali kao budući učesnici u saobraćaju.

On je istakao da je automobil danas, ipak, nezaobilazno prevozno sredstvo, te ukazao na potrebu promjene energenta i podsjetio na uredbu EU prema kojoj već do 2030. godine odnosno do 2050. neće biti motora sa unutrašnjim sagorijevanje.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj Predrag Lazić izrazio je zadovoljstvo što od početka ove školske godine nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa djecom-pješacima kao učesnicima.

On navodi da tokom ove kalendarske godine nije evidentiran smrtni slučaj pješaka kao učesnika u saobraćaju.

Lazić je rekao da službenici Policijske uprave Doboj učestvuju na današnjoj aktivnisti koja je jedan segment preventivne akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima sa drugim subjektima iz ove oblasti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević kaže da ova lokalna zajednica posredstvom lokalnih savjeta i Komisije za bezbjednost saobraćaja tokom cijele godine provode niz preventivnih aktivnosti na poboljšanju stanja u saobraćaju sa akcentom na najmlađe učesnike.

Zbog obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, za saobraćaj će do 18.30 časova biti zatvoren dio Ulice Svetog Save, kada je predviđena dodjela simbolične nagrade za najmlađeg i najstarijeg učesnika promotivne biciklističke vožnje koja će početi u 17.00 časova, kao i za najbrojniju porodicu na biciklima.

Od 16.30 časova kod fontane u dobojskom Parku narodnih heroja predviđeno je ukupljanje učesnika promotivne vožnje.

Za sve učesnike na raspolaganju je upotreba simulatora saobraćajne nezgode, kao i poligon sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom za bicikliste.

Ove godine Evropska nedjelja mobilnosti fokusira se na bezbjedno pješačenje i vožnju bicikla, kao i koristi koje ovakav vid kretanja može da ima za zdravlje, životnu sredinu i finansije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se