18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Plan deklaracije SDA je stvaranje krize – Dodik da ostane uzdržan

BEOGRAD – Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA koja predviđa „republiku BiH“ i jednog predsjednika, te predstavlja plan da se stvori kriza, ali da je najvažnije da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostane uzdržan u ovoj situaciji.

„Najvažnije je u ovoj situaciji da Dodik ostane suzdržan, on je samo govorio o nekim mogućim koracima Republike Srpske, jer se njegov cilj zna, a to je očuvanje mira i da sve u vezi sa Srpskom ostane u okvirima Dejtonskog sporazuma i to je njegova obaveza kao člana Predsjedništva BiH“, rekao je Bocan-Harčenko, koji je svojevremeno bio ambasador Rusije i u BiH.

On je za TV Pink istakao da sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA, kao i Rusija, te ocijenio da taj dokument predstavlja više koraka unazad, da nema veze sa Dejtonskim sporazumom, nego predstavlja nepoštovanje obaveza koje Dejton propisuje, dok je reagovanje međunarodne zajednice „blago“.

„Plan je da stvore krizu, i da onda neko u ime međunarodne zajednice istupi i ponudi nešto i kaže da je njihova ponuda dosta fleksibilnija i kompromisna. A takvo rješenje bilo bi suštinski isto kao i sama deklaracija, iako bi možda imalo `blaži jezik`“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je podsjetio da je 2011. godine kada je tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio referendum i tražio pomoć od njega, visoki predstavnik Valentin Incko rekao da će učiniti sve da ne dođe do referenduma.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je upozorio da razgovori koji se danas vode na Kosovu nisu razgovori u pravom smislu te riječi.

„Vama je postavljen izbor, imate alternative, jedna je kompromis, a druga je, ako nema kompromisa, nezavisnost“, rekao je Bocan-Harčenko i upozorio da to nije razgovor kakav bi trebalo da se vodi.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje – „mekana moć Rusije na Balkanu“, Bocan-Harčenko je objasnio da rješavanje međunarodnih problema ne može da da rezultate preko noći.

„Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primijetio sam da su zemlje regiona sigurnije i vidi se da se ljudi osjećaju sigurnije“, dodoa je Bocan-Harčenko.

On je rekao da Rusija bolje uočava ovo, jer je i ona sama prošla kroz iste ove probleme.

Bocan-Harčenko je ocijenio da je za bolju i sugurniju situaciju u Srbiji zaslužno rukovodstvo zemlje.

„Danas je vrlo povoljnija situacija u Rusiji, ali i u Srbiji koja je zemlja u razvoju. Naravno to je stvorilo dodatne mogućnosto za dodatni razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Rusije“, dodao je on.

On je rekao da, pored razvijene ekonomske saradnje, Rusija želi da za dva do tri puta poveća i kulturnu saradnju, kao i saradnju na svim nivoima sa Srbijom, kao i da će to toga doći.

„Mi idemo korak po korak prema ciljevima koje su odredili naši predsjednici, ali najvažniji je kvalitet i sadržaj naših odnosa. Povjerljivih kontakata između predsednika dvije države nikada nije bilo kao sada, što govori o kvlaitetu odnosa Srbije i Rusije“, zaključio je Bocan-Harčenko.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se