7.4 C
Zvornik
07. октобра 2022.

„Novosti“: Mreže grade nelegalno, izbjegavaju propise i poreske obaveze

BANJALUKA – Pojedini operateri telekomunikacija u Republici Srpskoj grade svoje mreže neviđenom brzinom preuzimajući trendove „uspješnih“ biznis-modela operatera iz Federacije BiH /FBiH/, te vješto izbjegavaju zakonske propise i plaćanje poreskih obaveza u Srpskoj, pišu „Večernje novosti“.

Izvori ovog lista tvrde da se preuzimaju modeli po kojima se mreža gradi i postavlja nelegalno i zaobilaze svi propisi iz ove oblasti, čime se širi siva zona poslovanja i dovodi u pitanje, kako razvoj ovog tržišta, tako i ostatka privrede u Srpskoj.

List navodi da je opštepoznata činjenica da su određeni operateri u FBiH svoj model zasnovali na nelegalno izgrađenoj i postavljenoj telekomunikacionoj infrastrukturi, čime su se obogatili i stekli ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na operatere koji posluju zakonito.

„Notorna je činjenica koja ukazuje na eklatantno kršenje zakona i nepoštovanje pravnog sistema Republike Srpske i poslovanja je primjer banjalučkog operatera `Trion tel` koji je očit primjer preuzimanja poslovnih modela operatera iz FBiH, a to je kako se obogatiti na brz način, vješto izbegavajući zakone i plaćanje obaveza“, ističu izvori „Novosti“.

Kako dodaju, ovaj operater je postavio svoju mrežu u suprotnosti sa zakonskim propisima i tehničkim standardima u Banjaluci, što su mu omogućile, kako se ističe, njegove specijalne veze, bez kojih, očigledno, ne bi bilo moguće da se ovako ponaša“.

„Očigledno je da `Trion tel` ne namjerava da plati bilo kakve obaveze za nelegalno postavljenu mrežu, niti razmišlja o mogućim posledicama do kojih može doći“, ističu ovi izvori.

Postavlja se i pitanje koliko je zbog ovakvog rada oštećen budžet institucija Republike Srpske, a sve zbog neplaćanja taksi, naknada i poreza za izgrađenu infrastrukturu.

„Ovakvo nezakonito djelovanje `Trion tela` mora biti u fokusu nadležnih institucija koje treba da reaguju brzo i preduzmu neophodne korake kako bi ovakvo ponašanje bilo sankcionisano“, navode izvori „Novosti“.

„Novosti“ su kontaktirale sa „Trion telom“ kako bi dobile odgovor na pitanja kada su postavili telekomunikacionu mrežu za koju se tvrdi da je nelegalna i ko im je to odobrio i kada. Iako su pitanja upućena i putem mejla na zvaničnu adresu „Trion tela“, odgovori nisu stigli.

Kako navodi list, na zvaničnoj stranici „Trion tela“ stoje dva broja mobilnih telefona menadžera prodaje, ali kada se pozovu oba broja, na njih se javlja ženski glas koji tvrdi da je pogrešan broj.

Na sajtu postoji i fiksni broj na koji su „Novosti“ pozvale, javio se muškarac koji je rekao da će odmah spojiti sa upravom, ali se niko nije javljao sa druge strane.

Prema nezvaničnim informacijama, najavljena je i prodaja „Trion tela“, a kao mogući kupac pominje se upravo kompanija „Telemah“ koja je na sumnjiv način došla do položaja vodećeg operatera BiH u posljednjih nekoliko godina, navodi se u tekstu.

Sve to ukazuje na unaprijed osmišljen scenario uticajnog i moćnog operatera- „Telemaha“ da se na brz način obogate oba operatera, tvrde izvori lista.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se